Nyheder

TV: Dansk politiker kopierer Stoltenbergs taxa-stunt

Da der tidligere på året var folketingsvalg i Norge, lavede den daværende statsminister Jens Stoltenberg fra de norske socialdemokrater en meget omtalt valgvideo, hvor han klædt ud som taxachauffør samlede almindelige nordmænd op på gaden og snakkede politik med dem på deres taxatur.

Den idé var så god, synes Socialdemokraternes spidskandidat i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen, at hun har valgt at kopiere den i en helt ny video, som hun lagde på Youtube i går.

Videoen, som du kan se i toppen af denne artikel, har ifølge Sophie Hæstorp Andersen selv, to budskaber:

- For det første så er der rigtig meget fokus på kommunalvalget frem mod den 19. november, imens det virker som om, at det bliver glemt, at der faktisk er to valg den dag. Der er også valg til regionsrådet, men det er der ikke ret mange, der ved. Folk forveksler dem med hinanden eller tror, at det er det samme. De tror kun, de skal sætte ét kryds på én stemmeseddel, men de skal altså sætte to krydser på to stemmesedler, siger Sophie Hæstorp Andersen til tv2.dk.

I videoen fortæller Sophie Hæstorp Andersen den ene af sine kunder, at ved sidste valg var der 33.000 alene i Region Hovedstaden, som stemte ved kommunalvalget, men undlod at stemme eller stemte blankt til regionsrådet.

- Der har vi da en klar formodning om, at det skyldes, at mange er kommet derned på valgdagen og simpelthen er blevet overraskede over, at de skulle stemme til to forskellige ting. At de ikke har vidst, at der også var regionsvalg, og at de derfor enten har stemt blankt eller simpelthen undladt at stemme, uddyber Sophie Hæstorp Andersen.

Udover at sætte fokus på, at man altså skal stemme to gange den 19. november, ønsker Sophie Hæstorp Andersen også at fremhæve, at regionsvalget i høj grad handler om sundhedsvæsnet.

- Sundhedsvæsnet er en stor del af vores velfærdssystem, og folk skal vide, at beslutningerne på det område i høj grad ligger i regionerne og ikke i kommunerne. Folk forveksler de to ting, som for eksempel forleden da jeg snakkede med en borger på gaden, som sagde: 'Nu hvor jeg har mødt dig, vil jeg stemme på dig i stedet for Frank Jensen (overborgmester i København for Socialdemokraterne og deres spidskandidat ved kommunalvalget, red.). Og der måtte jeg sige: 'Nej nej, vi stiller op ved to forskellige valg.'

Da Jens Stoltenberg i sin tid lavede sit ellers populære taxa-stunt kom han også i modvind, fordi det sidenhen viste sig, at flere af passagererne var castet af et mediebureau på forhånd til at være med i en video for de norske socialdemokrater og fik penge for at medvirke.

Sophie Hæstorp Andersen afviser at have gjort det samme:

- Vi optog videoen på en formiddag fredag den 8. november, og jeg havde bare fået lov til at låne en taxa af en vognmand. Vi filmede ikke andre, end dem der medvirker i videoen. Det er optaget med skjult kamera, men vi spurgte selvfølgelig bagefter, om vi måtte bruge det. Derudover bad vi dem ikke om at betale for deres tur, så den har de fået gratis, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Du kan se eller gense Jens Stoltenbergs originale taxa-stunt her: