Nyheder

DF-ordfører: Legetøjskatalog er perverst

Dybt latterligt og lidt perverst.

Sådan lyder reaktionen fra Dansk Folkepartis ligestillingsordfører Pia Adelsteen i dagens udgave af MetroXpress, fordi legetøjskæden Toys"R"Us i deres julekatalog blandt andet viser billeder af drenge, der leger med dukker og piger, der leger med drager.

tv2.dk har fanget Pia Adelsteen til en uddybende snak.

Pia Adelsteen, hvad mener du med, at det her er latterligt og perverst?

- Det er jo taget lidt ud af en sammenhæng. Men det, jeg mener, er, at det virker en smule underligt, at det ligesom er en minoritet, der bliver repræsenteret i et legetøjskatalog. Og jeg synes faktisk det er vildt mærkeligt, at man gør det. I mine øjne har børn hver deres køn, når de bliver født. De har nogle forskellige interesser, leger forskelligt og så videre. Det er det gængse, og det er også det, jeg synes, man bør vise. Som jeg sagde i går, så kunne jeg jo godt tænke mig at se salgstallene – om de bliver påvirket i forhold til det man køber, ved at lave billederne om i legetøjskataloget. Jeg synes det er underligt, at det virker som om man skal fremhæve hvad nogle få gør, fremfor hvad der er det gængse. Og det er derfor jeg synes det er en lille smule perverst, at man gør det. Fordi man kan se, hvad de har gjort i Sverige, hvor de har kønsløse børnehaver – for det er derover man har kigget, og det er derfor man gør det. Det er underligt.

Men det er jo umiddelbart ret harmløse billeder – en dreng, der er med til at rede hår på en dukke, en pige, der leger med en drage-figur og en middelalderborg. Hvorfor er det en principiel debat?

- Jeg synes, det er en principiel debat, og det er det, der er hele humlen. Jeg har ikke selv set katalogerne endnu. Men jeg synes det virker mærkeligt, at det så er pige-børn, der leger med gravemaskiner og drenge, der leger med Barbie-dukker. Jeg ved ikke, hvad man forestiller sig. Og det er rigtigt, ja, at der er nogle drenge, der leger med dukker, og piger der klatrer i træer. Og det er helt okay; det er slet ikke det, jeg er ude efter. Men jeg synes, det er underligt, når man laver et legetøjskatalog. Tag mine nevøer og niecer – det er så tydeligt, at der er nogle ting, de er interesseret i. Uanset hvordan de er blevet opdraget, så er piger altså interesseret i dukker, dukkevogne og køkkenting, og drengene synes det er fedt med en gravemaskine eller en laserpistol.

Toys R’ Us er en privat virksomhed – hvorfor skal du overhovedet blande dig i, hvordan de laver deres julekatalog?

- Det behøver jeg heller ikke blande mig i. Det er et frit land, og hvis man vil reklamere på den måde, så for min skyld ingen alarm. Jeg synes bare, at det er underligt. Og det der er underligt er når man ser på Sverige og de kønsneutrale børnehaver, hvor man ikke må sige han og hun, og prøver på at fjerne de her kønssteotyper, som de kalder det, i stedet for at se virkeligheden som den er. Man laver en fantasiverden i mine øjne.

Hvad mener du om julekataloget? Du kan se det her, og blande dig i debatten på TV 2 Nyhedernes Facebook-profil.