Derfor vil staten betale for at fjerne bande-tatoveringer

16x9
"New Generation" ses på Bandidos unge soldater, mens "AK81" og "Pain ins temporary, pride is forever" signalerer tilhørsforhold til Hells Angels og deres fodsoldater. Foto: Privatfotos

Regeringen vil med sit nye bandeudspil 'Et fast greb om banderne' gøre det nemmere at bryde med rockerklubben eller banden. Derfor er en del af udspi

Regeringen vil med sit nye bandeudspil 'Et fast greb om banderne' gøre det nemmere at bryde med rockerklubben eller banden.

Derfor er en del af udspillet, at staten skal betale for at fjerne tatoveringer. Tatoveringer kan nemlig være med til at fastholde rockere og bandemedlemmer i kriminalitet.

De forskellige grupper har nemlig tatoveringer, som i de lukkede kriminelle miljøer tydeligt markerer, hvem en person er - og hvilken gruppe personen kommer fra. Oplysninger, som både bruges i de kriminelle miljøer til at skabe identitet og afkode trusselsbilledet - og i landets retslokaler som beviser.

Det er sket i en stribe sager, der involverer både Bloodz, Black Cobra, Hells Angels, Værebros Hårde Kerne, VHK, og senest Loyal To Familia, LTF.

"Pain is temporary, pride is forever" i ansigtet, på halsen eller andre steder bruges til at signalere tilhørsforhold til Hells Angels. Foto: Privatfotos

Da et kølle-bevæbnet tæskehold fra AK81 i august 2009 rullede gennem Københavns gader efter ordre fra Brian Sandberg og overfaldt nogle indvandrerdrenge, der var på vej hjem fra skole, foran en kirke, var det nemlig ikke mindst en meget markant tatovering i ansigtet, der bragte politiet på sporet af gerningsmændene.

Vidner kunne til politiet beskrive, at en af overfaldsmændene havde en kæmpe tatovering med tallene '666', der fyldte halvdelen af ansigtet. De oplysninger førte politiet til en rockersøn i midttyverne fra Ishøj, Thor Becker Koba, der var med i AK81. Han og flere venner blev siden dømt i sagen. Det samme gjorde Brian Sandberg.

Korset under øjet signalerer tilhørsforhold til AK81, Hells Angels' underafdeling, der ofte laver det beskidte arbejde.
Korset under øjet signalerer tilhørsforhold til AK81, Hells Angels' underafdeling, der ofte laver det beskidte arbejde. Foto: Privatfotos

Da rockerlærlingen tidligere i denne uge blev idømt mere end fem års fængsel for et brutalt overfald på en tidligere rockerbror, var det i øvrigt tydeligt i retten, at han nu er ved at få tatoveringen fjernet. De tre enorme tal var nu falmet betragteligt.

Et af de mere markante symboler, der tydeligt signalerer en tilknytning til Hells Angels, er et kors under øjet. Korset er set på et stort antal rockerlærlinge fra Hells Angels gennem flere år, og i de indvandrermiljøer, som ofte er i stærkt modsætning til Hells Angels, er man ikke i tvivl om, hvad korset repræsenter.

- Er du AK'er? lyder et spørgsmål, som bærere af korset uværgeligt vil få, hvis de bevæger sig rundt i områder, som indvandrerbander betragter som deres territorium.

"BGP Familie" og "LTF" ses på bandemedlemmer med tilknytning til Blågårds Plads' "Loyal to Familia"-bande. Foto: Privatfotos

I indvandrergrupperingerne er man meget opmærksom på tatoveringernes betydning. I flere sager et det set, at man direkte leder efter tatoveringer, når man patruljerer gaderne efter fjender. Både de synlige, men også de skjulte.

Det måtte to mænd sande, da de bevægede sig i nærheden af Blågårds Plads i 2009. Her blev de tvunget ind i en baggård. Deres telefoner blev tjekket for navne, der lugtede af rockere, og deres kroppe eftersøgt for rocker-kendetegn. Da de to mænd senere havde held til at flygte, blev den ene beskudt og ramt i ballen.

- De blev spurgt, om de var medlemmer af AK 81, (..) de blev checket for tatoveringer, står der blandt andet i dombogen fra Østre Landsret.

Her fik gerningsmanden seks års fængsel.

"AFFA" står for "Angels Forever, Forever Angels" og signalerer ligesom "81" tydeligt tilhørsforhold til Hells Angels. Foto: Privatfoto

Andre tatoveringer, der flittigt benyttes i Hells Angels, er tallene 666 og 81, hvor sidstnævnte repræsenterer det ottende og det første bogstav i alfabetet, nemlig H og A - altså en forkortelse for Hells Angels. Også forkortelser som AFFA - Angels Forever Forever Angels - og ACAB - All Cops Are Bastards - bruges flittigt. ACAB og 666 bruges dog ikke udelukkende af Hells Angels, men benyttes også af eksempelvis Bandidos.

En anden tatovering, som flere rockerlærlinge og fuldgyldige bærer, er sætningen 'Pain is temporary, pride is forever'. tv2.dk har kendskab til i hvert fald fire, der bærer den tatovering - herunder tre i ansigtet ind over kindbenet.

Den ene af de tre blev i fjor udsat for drabsforsøg og smidt ud af klubben. Da han senere vidnede i retten og fortalte, at han intet huskede om drabsforsøget, sad tatoveringen stadig hele vejen ind over hans kindben. På benene er han i øvrigt tatoveret med både 'hardcore' og 'Hells Angels'. I hvert fald sidstnævnte skal han fjerne. Fra Sverige findes der et skrækeksempel på, hvad der ellers kunne vente ham: Et hold af tidligere rockerbrødre bevæbnet med en vinkelsliber.

"666" i ansigtet ses primært hos Hells Angels, men tatoveringen bruges også af Bandidos. Foto: Scanpix

Også indvandrergruppen LTF er gået om bord i tatoveringerne. Flere har gruppens logo i forskellige varianter tatoveret på kroppen - på halsen, på maven, på ryggen og i ansigtet. Senest blev netop tatoveringerne brugt af Retten i Glostrup til at fastslå, at en stribe tiltalte havde bånd til grupperingen, som ifølge retten stod for hashsalg i Skovlunde.

- Det er korrekt, at han har en LTF tatovering på maven. Han har fået den, fordi han er medlem af LTF. Man skal ikke tatoveres for at være medlem af LTF, men nogle vælger det, forklarede en af de tiltalte i sagen.

Tatoveringerne blev et af flere beviser, som retten brugte til at tilknytte de tiltalte til banden og hashsalget. 11. oktober 2013 fik 10 mænd i snit fængsel mellem ni måneder og to et halvt års fængsel for hashsalget. En 11. mand fik fire og et halvt år, da han også rådede over et våbenarsenal.

Også for grupperne Bloodz og Black Cobra har tatoveringer indgået som vigtigt bevismateriale i retten. For Bloodz har det typisk været gruppens navn - mens det for Black Cobra er set gennem både en cobra og bogstaverne BC.

- En tatovering med "bloodz" er en seriøs indikation på tilknytning til Bloodz, fortalte en af politiets bandeefterforskere i fjor i retten.

"BC" bruges af medlemmerne af Black Cobra-banden, der bl.a. holder til omkring Køge. Foto: Scanpix

Noget, som et højstående medlem af Bloodz har bekræftet

- Reglen er den, at man kan få tatoveret et logo, når man har vist loyalitet nok mod gruppen, og at man nok skal være fuldgyldigt medlem for at få tatoveringen. Bloodz består af en gruppe folk, som er barndomskammerater, og det er mere et broderskab end en bande, forklarede han ifølge dombogen i en sag om et formodet bandeopgør mellem de to grupper.

Forklaringer som denne har siden været med til at sende andre bag tremmer, når retten skulle vurdere, om et skyderi var et bandeopgør eller ej. Noget, der blandt andet beror på, hvor stærk en tilknytning de tiltalte har til de grupper, som indgår i sagen.

- Retten finder det ubetænkeligt at lægge til grund, at de tiltalte alle er relaterede til grupperingen Bloodz. De tiltalte G og F har tatoveret Bloodz ved håndleddet, skrev Retten i Roskilde i en sag, som handlede om et muligt opgør mellem Bloodz og Black Cobra.

Et medlem af Black Cobra forklarede i samme sag, at tatoveringerne som regel ikke fik lov til at bestå, hvis man trådte ud af gruppen.

- Generelt forholder det sig sådan, at man ofte får overskrevet en tatovering, hvis man udtræder af en bande. Men han ved ikke, om det også gælder for Bloodz. Alternativt ses det også ofte, at man får tatoveret en udtrædelsesdato, forklarede vidnet.

Også Bandidos har tatoveringer, der er karakteristiske for klubben. Nogle vælger at få tatoveret BFFB - Bandidos Forever Forever Bandidos-  eller den karakteristiske lille tykke mexicaner med sombreroen. Andre får tatoveret SYLB - Support Your Local Bandidos - hen over de fire fingre på den knyttede hånd.

I Køge er der senest set flere rockerlærlinge fra klubben med tatoveringen 'Next Generation'. En bærer tatoveringen i ansigtet. En anden har den på underarmen.