Nyheder

Redaktør: Det skal Løkke svare på i dag

I dag klokken 13 holder Venstres formand Lars Løkke Rasmussen pressemøde, hvor han vil fremlægge bilagene for sine rejseaktiviteter, som formand for miljøorganisationen GGGI.

Sagen har trukket overskrifter i pressen siden det i begyndelsen af måneden kom frem, at Løkke har brugt 770.000 kroner på 15 flyrejser, heraf 13 på 1. klasse.

Tirsdag annoncerede Løkke så, at han ville give pressen adgang til hans møde-, rejse- og opholdsomkostninger. Med på mødet er også GGGIs direktør Howard Bamsey.

Men hvad er det, danskerne i dag kan forvente fra Løkke?

Det skal Løkke svare på

- Han skal svare på nogle af de spørgsmål, som er blevet oparbejdet i denne lange periode, siger Casper Dall, politisk redaktør på Dagbladet Information til TV 2 News.

De tre centrale spørgsmål i dag, er ifølge Casper Dall:

Bilagene: Vil vi komme helt ned på det konkrete bilagsniveau i forhold til Løkkes rejseomkostninger?

GGGI: Han skal forholde sig til kritikken af selve organisationen, der har været de seneste dage. Er GGGI korrupt? Er der styr på økonomien, som både får bidrag fra medlemslande og erhvervsvirksomheder?

Fremtiden: Hvordan tegner fremtiden sig både for GGGI og Lars Løkke som formand for organisationen.

Kan afgøre om Løkke kan blive statsminister

TV 2s politiske redaktør Anders Langballe er også spændt på pressemødet.

- Det her er en dag, som kan afgøre, om Lars Løkke kan blive statsminister i Danmark, siger han.

Han tror, Løkke vil beklage, at han har udvist mangel på dømmekraft og at han båret sig kluntet ad.

- Og så vil han understrege at GGGI er en koreansk organisation, der adskiller sig fra de organisationer, vi ellers kender i vores del af verden, og at der derfor er vanskeligheder, siger Langballe.

Samtidig er han overbevist om, at Løkke vil være ydmyg og fortælle, at han kæmper for at rette op på GGGI.

Du kan følge pressemødet LIVE på TV 2 News og på tv2.dk, hvor politisk kommentator Hans Engell sidder klar til at analysere pressemødet og svare på spørgsmål. Du kan allerede nu stille dit spørgsmål på 1234@tv2.dk.

Overblik: Løkkes rejsesag

Venstres formand og statsministerkandidat, Lars Løkke Rasmussen, er kommet i modvind, efter at det er kommet frem, at han har rejst luksuriøst i forbindelse med sit job for klimaorganisationen GGGI, som støttes af danske bistandskroner.

Her er et hurtigt overblik over sagen:

* Maj 2012: Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, udnævnes officielt til bestyrelsesformand for den internationale klimaorganisation GGGI.

* GGGI modtager 90 millioner danske skattekroner, der blandt andet skal gå til at fremme grøn vækst i fattige lande.

* Lørdag den 5. oktober i år afslører Ekstra Bladet, at Løkke har spenderet mere end én million kroner på 15 rejser for GGGI .

* På de fleste af rejserne har Løkke ladet sig transportere på luftfartens ypperste niveau, første klasse.

* Lars Løkke har forklaret, at han har "rejst efter de retningslinjer, der var" i GGGI.

* Han har også understreget, at han fra august og fremover - og med det, han kalder "tilbagevirkende kraft" - vil rejse på businessclass i stedet for på første klasse.

* Efterfølgende er det kommet frem, at de lukrative rejseregler blev nedfældet i et memorandum fra GGGI, dateret den 27. december 2012 (flere måneder inde i Løkkes formandskab, red.).

* Memorandumet lægger desuden op til, at reglerne blev bragt i anvendelse tre uger senere - fra den 17. januar 2013.

* 13. oktober skriver Lars Løkke Rasmussen et brev til Venstres medlemmer, hvor han siger, at han burde have ændret reglerne tidligere.

* Flere af Folketingets partier kræver, at Venstre-formanden lægger alle sine rejsebilag frem, så det tydeliggøres, hvad pengene er blevet brugt på. Samtidig har Venstre-folk hævdet, at det ikke kan lade sig gøre på grund af GGGI's åbenhedsregler.

* 14. oktober oplyser Udenrigsministeriet, at der ikke er nogen "regler eller særlige hensyn, der forhindrer formanden for GGGI i at bede om at få sine rejsebilag lagt frem".

* 15. oktober skriver Løkke på Facebook, at han vil lægge sine rejsebilag frem under et pressemøde søndag 20. oktober.

* 17. oktober kræver udviklingsminister Christian Friis Bach en grundig redegørelse af sagen.

* 18. oktober dukker en rapport op fra Sydkoreas rigsrevision, som udtrykker stor kritik af GGGI med beviser på bl.a. korruption og misbrug af støttekroner.

* 19. oktober viser det sig, at Løkke ikke ved, hvor mange penge han har modtaget i løn fra GGGI.

* 20. oktober holder Løkke pressemøde sammen med GGGIs direktør Howard Bamsey klokken 13.