Nyheder

Skole deler elever op i 'helte' og 'duller'

En emnedag på Frederiksgårdskolen i København har sat sindene i kog hos mange og endnu engang tændt ild under kønsdebatten.

På skolen har man nemlig arrangeret en 'helte-træning' for drengene og en 'dulle-dag' for pigerne på skolens mellemtrin - det vil sige 4., 5. og 6. klasse.

Til 'heltetræningen' opfordres alle drengene til at have gymnastiktøj, store madpakker og væske i drikkedunke med, mens pigerne opfordres til at have fint tøj, makeup, neglelak og ting til håret med til 'dulledagen'.

Men arrangementet, der umiddelbart kan virke harmløst, er faldet mange for brystet. På 'Kvinde kend din krops' Facebook-side debatteres dagens arrangement lystigt.

Tine Hillebrandt:Øv... Jeg ville have kedet mig til 'dulledag' Og hvem bruger også det ord. Øv øv og øv.. Og nej vi skal ikke slappe af for det ER noget kønsopdelt pjat! Ja, drenge og piger er forskellige også indenfor samme køn. Man burde lave to arrangementer... En helte dag og en dag med aktiviteter, hvor man klæder sig ud i fint tøj, eller måske et helt tredie.. Fælles!. Godt mine børn ikke går der, jeg tror sku jeg var mødt op som superhelt, og havde lavet vilde superhelte ting med pigerne...med eller uden neglelak og fint tøj.

Og specielt skolens ordvalg støder mange.

Yvonne Eriksen:Problemet for mig er stereotypen Dulle, som er en devaluerende betegnelse og en fremtoning, hvor pigen udelukkende vurderes på sit udseende, og måske også sin evne til at slå hjernen fra, mens Helten forbindes med en personlig kvalitet og opfattes som noget beundringsværdigt i vores kultur.

Tina Madsen:Hvad bliver det næste... At det bliver ok at invitere til heltedag for drengene og "luderdag" for pigerne?! Ordvalget er helt forkert. Og nej, "selvfølgelig" ville alle piger IKKE elske en sådan dag med makeup, tøj og lign... Forældre, der tænker sådan, har for mig at se meget svært ved at nuancere deres billede af, hvordan en pige eller en dreng også kan se ud/opføre sig!

Kamma Prahm:For fanden da! Det må være en joke.

Andre har dog svært ved at se problemet i en helte og dulledag. Blandt dem er Judith Holm.

Ej er det bare mig, eller har folk det med at går lidt i selvsving. Det er vil stadigvæk sådan, at drenge og piger gider forskellige ting, selv om vi har ligestilling. Og som jeg kender elever/ unge mennesker i dag, så skal de nok råbe op, hvis de synes, det her er helt forkert. Måske er det ideen, at de unge selv skal komme lidt på banen. Men spørgsmålet er så det, når de det inden alle forældre råber op om hvor slemt det her er. Vi har det godt nok nemt i Danmark.

Solveig Gunnarsdottirr:De samme børn er blevet klædt i lyserødt vs. lyseblåt fra fødslen af. De samme børn har leget med pige vs. drengelego. Dukker vs. pistoler. Tænker, at det er et problem generelt, at forældre har så kønsopdelt opdragelse, men ser ikke problem i at skolen arrangerer ét arrangement, som børnene/de unge, vil synes er vildt sjovt. De er netop i den alder i gang med at fortsætte den udvikling, de båse, de er blevet proppet i fra fødslen af, men først nu giver det rigtig mening, da pigerne er ved at udvikle sig til kvinder og drengene til mænd, og nu skal de rigtig undersøge de roller.

Kasper Bang:Fedt. Slap dog af. Hvad er problemet? Det er jo bare det, man lidt senere i livet kalder 'fest'.

tv2.dk arbejder på at få en kommentar fra skolen.