Nyheder

Slut med store pilleglas: Skal forhindre selvmord

Fra i dag er det slut med at købe smertestillende piller i glas med 200-300 styks. Næste gang, du går med smerter kan du altså købe pakker med maksimalt 20 styks af blandt andet Kodimagnyl, Panodil, Pinex og Pamol.

Det er Sundhedsstyrelsen, der har taget beslutningen, hvilket blandt andet sker for at hindre leverskader og selvmord.

Beslutningen om de nye regler kommer på baggrund af en stor engelsk undersøgelse, der har undersøgt sammenhængen mellem begrænsning i pakningsstørrelse og antal dødsfald og behov for levertransplantation. Undersøgelsen viser et markant fald i antallet af dødsfald og leverskader, når man begrænser tilgængeligheden af store pakker.

Apotekerne byder begrænsning velkommen

Sundhedsfaglig direktør Birthe Søndergaard fra Apotekerforeningen siger, at man her er glade for de nye begrænsninger.

- Vi ved, at der er mange unge mennesker, der begår selvmord, ved at bruge pillerne. Undersøgelsen viser, at hvis man begrænser tilgængeligheden, falder antallet af selvmord og forgiftninger. Desuden kan vi se, at forbruget af smertestillende er højt i Danmark, og det her kan betyde, at forbruget bliver mere hensigtsmæssigt, siger hun til tv2.dk.Den nye grænse gælder både på apoteket og i håndkøb. Har du brug for flere piller, for eksempel på grund af kroniske smerter, skal du have en recept fra din læge, forklarer Mette Aaboe Hansen fra Lægemiddelstyrelsen.

- Du skal have en tilstand, der kræver, at du har brug for smertestillende til flere dage. Grunden til, at de findes i håndkøb, er at de skal være lettilgængelige ved akutopståede smerter. Hvis du har kroniske smerter, eller smerter gennem længere tid, fordi du har en betændelse i kroppen eller har været gennem en operation, jamen så kan du få en recept fra lægen, siger hun til tv2.dk.

Muligt at købe flere pakker

Loven forhindrer ikke apotekerne i at sælge to eller flere pakninger ad gangen.

- Grunden til, at du kan købe mere end én pakke, er at du kan få faglig rådgivning. Der kan være en medicinsk årsag. Hvis du er blevet opereret, kan det være smart at få lov til at købe flere pakker. Det kan også være ren bekvemmelighed, hvis du nu har brug for en pakke til hjemmet og en til sommerhuset, siger Birthe Søndergaard fra Apotekerforeningen.

Den fremtidige recept kommer til at gælde store pakninger for alle svage, smertestillende lægemidler, der indeholder disse aktive stoffer:

Paracetamol

Acetylsalicylsyre

Ibuprofen

Acetylsalicylsyre i kombination med codein eller koffein

Phenazon i kombination med koffein eller indeholdende phenazonsalicylat i kombination med koffein og salicylamid.

Velkendte navne som for eksempel Kodimagnyl, Panodil, Pinex, Pamol, Aspirin, Treo, Ipren og Albyl.

Hun understreger dog, at et større salg vil ske efter en samtale med apoteket.

- Vi opfordrer til, at man tager en dialog med kunden, og at man forklarer intentionen med bekendtgørelsen. Man skal tage en snak om behov, og hvordan man opbevarer det, hvis man har unge mennesker derhjemme, fortæller hun.