Nyheder

Socialdemokrater uenige om 'Oberst Hackel'-officerer

Er flere af forsvarets topofficerer snævertsynede "oberst Hackel-typer, som kører deres egne politiske dagsordener"?

Sådan lyder anklagen i hvert fald fra den forhenværende forsvarsminister Nick Hækkerup, der i dag langer hårdt ud efter forsvarstoppen.

Nick Hækkerups partifælle, Socialdemokraternes forsvarsordfører John Dyrby Paulsen, deler ikke Hækkerups opfattelse.

- Nej, det gør jeg ikke, lyder det klart fra forsvarsordføreren til tv2.dk.

- Men det betyder ikke, at Nick (Hækkerup, red.) ikke har den oplevelse. Vi kan have mødt forskellige typer, forskellige dele af det danske forsvar. Men jeg deler ikke den opfattelse.

Du har arbejdet med forsvarspolitik længe - hvad er din opfattelse af forsvarets officerkops?

- Jeg synes de gør et godt stykke arbejde og er dedikerede til deres arbejde. Jeg har ikke et indtryk af, at der er nogle af dem, der er specielt bagstræberiske. De kan godt være uenige, men det gør jo ikke folk til Oberst Hackel-typer, siger han og understreger at man givetvis også som minister "har en anden berøringsflade med forsvaret, end jeg har som ordfører."

'Nødvendigt'

Bjarne Laustsen, der er tidligere forsvarsordfører og nuværende medlem af forsvarsudvalget for socialdemokraterne er derimod helt enig i Nick Hækkerups karakteristik.

- Det har været helt nødvendigt at tage det opgør med systemet. Det med, at det eksempelvis gik på tur mellem det ene og det andet værn om, hvem der skulle have forsvarschefposten.

Er det specielt konstruktivt for en videre dialog med det danske forsvar, at en minister på den måde langer ud efter dem?

- Hvis det nu har været hans opfattelse som forsvarsminister, så er det fair nok at sige det. Det man kan diskutere er, om man skal sige det, når man er gået væk fra et område. Jeg kender ikke Nicks motiver for at gøre det.

Formanden for udenrigspolitisk nævn, Mette Gjerskov, knytter også en kommentar til Nick Hækkerups udfald mod forsvaret. På det sociale medie Twitter skriver Gjerskov:

"Godt! Så er det sagt - så det kan høres."