Nyheder

Læge i oprør: - Kommuner nedværdiger syge

Kommunerne respekterer ikke de praktiserende lægers diagnoser og modarbejder borgere, der tydeligt er for syge til at arbejde.

Sådan lyder det fra praktiserende læge Stig Gerdes fra Fredericia, der mener, at kommunerne nedværdiger syge borgere.

Han blev så fortørnet over kommunernes behandling af hans syge patienter, at han oprettede den sociale modstandsbevægelse 'Klemt', der nu har 3000 medlemmer, der har oplevet at komme i klemme i systemet.

- Jeg gik ind det her, fordi folk skal have en retfærdig behandling. Kommunerne sparker folk ind under gulvbrædderne, og de skal tage sig gevaldigt sammen, siger Stig Gerdes til tv2.dk

Finder hjælp i støttegrupper

Han forklarer, at målet med gruppen er at sætte fokus på, hvad der kaldes en kamp mod en uretfærdig sagsbehandling og ledelsen i kommunerne.

På foreningens Facebook-side finder medlemmerne sammen, og der er ikke sparet på historier om problemer med sagsbehandling.

Hvad der startede i Fredericia har nu spredt sig til Vejle og Kolding, og der bliver nu oprettet netværksgrupper, hvor folk, der føler, at de er kommet i klemme, kan finde et fællesskab.

- De støtter hinanden, giver hinanden værdighed og ser på, hvordan man får fat på advokater og socialrådgivere. Det giver dem en glæde at have nogen at tale med, når de bliver kørt over, siger Stig Gerdes.

En dyr kamp

Han gik ind i kampen tilbage i marts, da han følte, at alt for mange af hans syge patienter mødte voldsom modstand fra kommunens side, der ikke ville respektere diagnoserne og ikke give den fornødne hjælp til de syge borgere.

Stig Gerdes siger nu, at man også gerne vil hjælpe medlemmerne af Klemt med økonomisk hjælp, og derfor overvejer man at søge fonde, da mange ikke har råd til den professionelle hjælp fra socialrådgivere og advokater.

- Mange er så syge, at de ikke har noget at stå imod med. De ved slet ikke, hvor de skal begynde og har fuldstændig givet op over for systemet, siger Stig Gerdes, der mener, at kampen for mange er uoverskuelig og forvirrende.

Skal brede sig til hele landet

Foreningen Klemt har nu fået momentum, og man satser på, at bevægelsen bliver landsdækkende. Derfor har man også indkaldt til borgermøde for hele landet 3. oktober i Vejle.

Her vil man samle syge og udsatte borgere til et opgør med kommunernes sagsbehandling og menneskesyn, som det lyder.

Ved mødet bliver der oplæg fra læger og politikere, og Stig Gerdes håber, at mødet vil føre mere med sig. For dem, der føler, at de er blevet kørt over, handler det nemlig ikke kun om sagsbehandlere, men om hele systemet.

- Jeg håber på, at mødet bliver konstruktivt, og at man kan samle hele landet. Der skal være et samarbejde og ikke kun monolog. Det skal være ligeværdigt mellem borgere, kommuner, regioner og politikere, siger han til tv2.dk.

Har du selv oplevet problemer med sagsbehandling i forbindelse med sygdom? Tip os på 1234