Nyheder

Kommune til hjerneskadet: Du er hypokonder

En voksende social modstandsbevægelse, som mobiliserer syge og udsatte mennesker har fået næsten 3000 medlemmer på Facebook. I 'Klemt' samles borgere, der på trods af alvorlig sygdom stadig tvinges i arbejdsprøvning og længere forløb af kommunen.

Et af medlemmerne er 42-årige Jette Schmidt. Hun arbejdede tidligere som receptionschef, men hendes liv ændrede sig, da hun for tre år siden faldt ned ad en trappe.

Hun blev erklæret uhelbredeligt hjerneskadet, og læger og eksperter var enige i, at permanent arbejde kunne forværre hendes hjerneskade.

- Med den rette træning og stressbehandling kan jeg opretholde et niveau af livskvalitet, men jeg kan aldrig gøre mig gældende på arbejdsmarkedet, forklarer Jette Schmidt til tv2.dk.

Følte sig angrebet

På trods af hendes svære hjerneskade har hun oplevet massiv modstand i det rehabiliteringsteam, der skulle vurdere hendes sag. Teamet består af en række repræsentanter og en lægefaglig koordinator, der skal forholde sig til eksperternes vurdering.

- Dem, der hele tiden havde sagt, at de ikke ønskede mig en førtidspension, sad i teamet og skulle vurdere min sag. Teamet sagde, at den lægefaglige koordinator havde frataget mig mine diagnoser, og at jeg sagtens kan blive rask, fortæller hun.

Ved mødet med rehabiliteringsteamet, har man mulighed for at fremlægge sin sag, men Jette Schmidt forklarer, at hun følte sig angrebet og mistænkeliggjort, mens hun på grund af sin hjerneskade ikke havde mulighed for at svare igen.

- Jeg kan ikke finde hoved og hale i ting, og så skulle jeg forsvare mig over for syv personer. De var ligeglade. Jeg kunne tydeligt høre, at de kom med modstridende informationer, og de benyttede sig af, at jeg er skadet på den måde, siger hun.

Du er hypokonder

I teamet var holdningen hele tiden, at Jette Schmidt skulle tilbage på arbejdsmarkedet, selvom hun havde flere lægers udsagn om, at det kunne forværre hendes hjerneskade. Hun føler, at kommunens behandling har gjort hende sygere.

Klemt

'Klemt' arbejder for at hjælpe syge personer, der føler, at de er kommet i kommet i klemme i systemet.

Via netværksgrupper har de involverede en mulighed for at støtte hinanden og udveksle erfaringer.

Gruppen har næsten 3000 medlemmer på Facebook.

Gruppen blev stiftet af praktiserende læge i Fredericia, Stig Gerdes, da han følte, at kommunen ignorerede diagnoser af alvorligt syge patienter, der ikke var i stand til at arbejde.

- De sagde, at jeg bilder mig ind, at jeg er syg, og at de gerne vil hjælpe mig af med at være hypokonder. Jeg er helt derhenne, hvor jeg ikke kan finde nogen udvej. Jeg er blevet så dårlig, at jeg ikke kan holde sammen på min dagligdag.

Hun har tidligere været i arbejdsprøvning, men fik det kun værre, og hun kunne ikke engang klare seks timer om ugen, før det blev for meget.

Fandt støtte i netværksgruppe

Formanden for Arbejdsmarkeds- og Integrationsudvalget i Fredericia Kommune, Inger Nielsen, siger at rehabiliteringsteamet stadig er nyt, men at man har tænkt sig at evaluere.

- Det er for tidligt at vurdere endnu, men det er da noget, der skal evalueres. Vi har endnu ikke haft så mange sager, men at der sidder en læge, der ikke er lønnet af kommunen, er jo noget, der gerne skal gavne retssikkerheden, siger hun og understreger, at teamet ikke skal tage stilling til, om man er syg eller ej, men hvilke muligheder, der er for at komme på arbejdsmarkedet.

- Det skulle jo helst ikke være et angreb, men faglige spørgsmål. Jeg ville da være ked af det, hvis der er nogen, der har opfattet det sådan, siger hun.

Jette Schmidt forklarer dog, at hun med netværksgruppen 'Klemt', har fundet trøst i, at hun ikke står alene med sine problemer.

- Gruppen har betydet alt. Hvis jeg ikke var kommet der, tror jeg ikke, at jeg havde siddet her i dag. Det giver så meget sparing, at man ikke er alene og får alle de her gode råd. Det er så godt og sejt. Man får informationer omkring lovgivning, og sidder med andre, der har samme problemer, siger hun til tv2.dk.