Nyheder

Forskere klar med svar: Derfor får du forkølelsessår

Hvis du er en af de omkring 20 procent der fra tid til anden får forkølelsessår, kan du nu give skylden til dine gener.

Det fortæller forskere fra Edinburgh Universitet, efter at de har forsket i herpesvirussen, HSV-1, efter at det undrede forskerne, at selvom virussen findes i ni ud af ti personer, så var det stadig kun en minoritet, som rent faktisk bliver syge.

Forskerne fandt frem til et gen, med navnet IL28B, som producerer et vigtigt protein, der bruges i bekæmpelsen af herpes, men hos dem som oftest bliver syge af herpesvirussen, var genet muteret og producerede derfor ikke proteinet.

Giver bedre forståelse for sygdommen

Herpesvirussen kendes bedst som grunden til forkølelsessår ved enten mundvigen eller kønsdelene, men den findes også i langt værre former, og kan blandt andet forårsage hjernebetændelse.

Hos Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet er man begejstret for opdagelsen, men tror ikke på, at opdagelsen er en direkte vej til bedre behandling.

- I en optimistisk verden ville man jo kunne give proteinet til patienter, ligesom man ville give insulin til diabetikere, men når man har syntomerne for herpes, så er det ofte allerede for sent med proteinet, siger professor hos institut for biomedicin, Søren Riis Paludan, til tv2.dk.

- Men det kan jo godt vise sig at blive stort. Vi har tidligere fundet andre proteiner, som nu kan bruges til at behandle kronisk herpes, så nu må vi se, hvad der sker fremover, når medicinalindustrien begynder at se på det her.

Du kan ikke undgå herpes

Ifølge de skotske forskere har ni ud af ti personer herpesvirussen i kroppen, men kun godt 20 procent bliver decideret syge, og det er mere eller mindre umuligt ikke at blive smittet af herpes.

- Jo du kan undgå at blive smittet, hvis du hele dit liv lever i en lukket boble, men realistisk set er det ikke sandsynligt ikke at blive smittet, siger Søren Paludan, som dog siger, at man selvfølgelig ikke skal kysse en, som har et forkølelsessår ved mundvigen.

Sygdommen smitter ved berøring eller kys fra folk, som allerede har sygdommen. Herpes behandles normalt ved brug af en creme, og er ikke sæsonbetinget som for eksempel forkølelse, på trods af forkølelessårets navn.