Nyheder

Animation: Hvad sker der hvis havene stiger syv meter?

Miljøministeriet har for nyligt lavet en tjeneste, så du kan se, hvordan Danmark ser ud, hvis havene stiger med op mod syv meter.

Og selvom det efter alt at dømme ikke bliver scenariet i dette århundrede, så er det en virkelighed, som vi skal forberede os på langt ude i fremtiden.

Det forklarer klimaforsker på Niels Bohr Instituts Center for Is og Klima, Aslak Grinsted, til tv2.dk.

- Det vil det gøre på langt sigt. Det er jeg rimelig overbevist om. Det ved vi allerede nok om opvarmningen på nuværende tidspunkt. Jeg tør ikke sige, hvor lang tid det tager. Men vi er på vej ud i den retning, hvor det kan blive en realitet. Men det har lange tidshorisonter, siger Aslak Grinsted, til tv2.dk.

Havene kan stige 65 meter

Forskere peger på, at hvis alt is på jorden smelter, så vil verdenshavene stige med 65 meter. Det bliver dog formentlig ikke aktuelt de næste 100 år, hvor vandstigningerne ser noget mindre dramatiske ud, vurderer klimaforskeren.

- Der er stor usikkerhed på det, men jeg kan give nogle forskellige tal. I Danmark kan det være alt fra 50 centimeter til over en meter. Det er i den størrelsesorden. Det er svært at sætte en øvre grænse, for der er så lidt styr på, hvad der sker med iskapperne. Man forsøger at estimere, hvad der sker med iskapperne, men det er meget usikre estimater, siger Aslak Grinsted.

Men selvom en meters vandstigning ikke umiddelbart virker voldsomt i animationerne fra Miljøministeriets kort, så giver de et godt billede af, om din bolig er i fare for at blive ramt af oversvømmelser i fremtiden.

- Når folk skal bruge det her kort, så kan man realistisk set tænke på en meter i stigning. Men der kommer nogle gange noget ekstremt regn, stormfloder som skubber vand ind og andet, så man kan godt sætte stigningen højere end estimatet på en meter, siger Aslak Grinsted.

tv2.dk har med udgangspunkt i Miljøministeriets korttjeneste lavet en animation af, hvordan vandstigningerne kan komme til at ramme en række danske byer, hvis havene stiger op til syv meter. Du kan selv finde dit nærområde via linkboksen øverst til højre. (Læser du med fra app'en er du nødt til at åbne artiklen på tv2.dk)

Aarhus:

Det mest af Aarhus Havn vil være et minde blot, hvis havene stiger syv meter og lader åen gå over sine bredder i Smilets By.

Odense:

Der bliver masser af nye steder at smide en snørre i vandet i eventyrdigterens fødeby, hvis havene svulmer med syv meter.

Aalborg:

Det er slut med Jomfru Ane Gade, hvis havene stiger syv meter.

Esbjerg:

Fanø bugt vokser næsten sammen med Vesterhavet, hvis havene stiger med syv meter.

Randers:

Randers by bliver effektivt delt med to, hvis vandet stiger hele syv meter.

Kolding:

Kolding havn bliver til Kolding havbund, hvis havene stiger med syv meter.

Nykøbing Falster:

Lavtliggende Lolland-Falster kommer til at stå under masser af vand, hvis de syv meters havstigning bliver en realitet.