Nyheder

Privatansatte lægger sig rekord-sjældent i sygesengen

Fuldtidsansatte i den private sektor var i snit sygemeldt i 6,9 arbejdsdage sidste år.

For fjerde år i træk falder sygefraværet i den private sektor. Siden 2008 er det private sygefravær faldet mere end i den kommunale og statslige sektor.

De seneste fire år er det årlige private sygefravær i alt faldet med næsten to sygedage. Det svarer til et fald på over 20 procent, viser nye fraværstal for 2012 fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) ifølge deres nyhedsbrev Agenda.

I 2012 var den gennemsnitlige fuldtidsansatte i den private sektor sygemeldt i alt 6,9 arbejdsdage. Det er det laveste sygefravær siden 1994, hvor man begyndte at regne gennemsnittet af sygedagene ud.

Tallene afspejler en stor indsats fra virksomhedernes siden, mener seniorkonsulent Camilla Høholt Smith fra Cabi, en selvejende institution under Beskæftigelsesministeriet.

Hun mener ikke, at det faldende sygefravær skyldes, at den økonomiske krise har skræmt danskerne til at gå på arbejde, selv om de var syge.

- Måske havde krisen en betydning i starten for fire-fem år siden, ikke mindst fordi virksomhederne prøvede at få mere ud af de medarbejdere, de havde, siger hun til DA's nyhedsbrev Agenda.

Professor og sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet, er enig i, at virksomhedernes fokus har haft stor betydning. Men han mener også, at krisebevidstheden spiller en rolle.

- Når der jævnligt skrives om fyringer - ikke mindst i den offentlige sektor - så minder det jo de ansatte om, at der fortsat er en trussel, siger han til Agenda.

Sygefraværet er generelt for nedadgående i Danmark - også i kommunerne og staten. I den kommunale sektor er sygefraværet de seneste år faldet med godt 13 procent, mens statsligt ansatte har otte procent færre sygedage.

Det private årlige sygefravær er i 2012 i gennemsnit knap fem dage lavere end det kommunale og knap én dag lavere end det statslige.

/ritzau/