19-årige Astrid sidder i kørestol: Tror det skyldes HPV-vaccine

Astrid Bækgaard Thorsen var elitedanser, trænede 21 timer om ugen og rejste verden rundt til konkurrencer. En udadvendt og livsglad pige - lige indtil 2009, hvor hun som 15-årig fik sin første vaccination mod HPV.

HPV fakta

Frem til den 26. august 2013 har Sundhedsstyrelsen modtaget 768 indberetninger om bivirkninger, hvoraf 129 af dem var alvorlige, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Tallet er vokset hurtigere hen over sommeren, hvor der er kommet indberetninger om nye bivirkninger, der ikke forventedes i forbindelse med vaccinen. Blandt andet autoimmune og neurologiske symptomer.

På baggrund af en endnu ikke-offentliggjort undersøgelse fra Serum Instituttet, tror Sundhedsstyrelsen dog ikke, at disse alvorlige symptomer hænger sammen med vaccinen.

Derfor holder de fast i HPV-vaccinen som en del af vaccinations-programmet til 12-årige piger. Hvert år dør ca. 100 danske kvinder nemlig af livmoderhalskræft. De fleste af disse tilfælde kan forebygges med vaccine.

- Jeg fik jeg nogle voldsomme anfald af hovedpine, blev svimmel og var træt hele tiden, fortæller Astrid Bækgaard Thorsen, der i dag er 19 år, til tv2.dk.

Fire uger efter den sidste vaccination i september 2009 går det for alvor ned ad bakke med Astrids helbred. Hun er på det tidspunkt 15 år gammel og går på efterskole.

- Mine smerter og hovedpine fortsatte og tog til i styrke. Efter et år blev hovedpinen kronisk. Jeg kæmpede mig igennem 9. klasse, men efter et år i gymnasiet måtte jeg give op. Smerterne blev for voldsomme, fortæller Astrid Bækgaard Thorsen.

Vennerne er faldet fra

Det er godt tre år siden, at hun har været i skole. De fleste af vennerne er faldet fra undervejs i sygdomsforløbet.

Smerterne holder hende som regel vågen til langt ud på natten. Det er især hovedet, nakken, ryggen og benene, der piner Astrid. Forældrene har været nødt til at købe en kørestol til hende, fordi hun ikke har kræfter til at gå mere end 100 meter.

- Det er ikke en almindelig hovedpine. Jeg har det som, jeg er løbet ind i en mur med hovedet først - flere gange. Jeg får noget smertestillende, men det virker sjældent særlig godt eller længe. Det hjælper mig til at komme igennem dagen, siger Astrid Bækgaard Thorsen, der har tabt syv kilo, siden hun blev syg.

Ingen svar fra lægerne

I takt med Astrids skrantende helbred, forsøger hendes forældre at finde svar på, hvad deres datter fejler. De er i kontakt med ca. 20 læger og eksperter, men ingen kan stille en diagnose.

- De fleste kan se, at der er noget i vejen med Astrid, men ingen aner, hvad det skyldes. På intet tidspunkt bliver HPV-vaccinen nævnt og vi drager heller ikke selv den parallel. Det har vi det naturligvis skidt med i dag, siger Astrids far Karsten Bækgaard til tv2.dk.

Astrid: Jeg er 100 pct. sikker

Det er først, da en bekendt af familien spørger om det kan være HPV-vaccinen, der har gjort Astrid syg, at forældrene sammenholder datterens vaccinationskort med sygdomsforløbet. Så falder tingene på plads.

- Vi fik kuldegysninger, da vi så sammenfaldet mellem datoerne for vaccinationerne og Astrids sygdomsforløb. Vi kan ikke være 100 pct. sikre på, at det er vaccinen, der har gjort Astrid syg, når vi ikke har fået en diagnose. Men alt peger i den retning, siger Karsten Bækgaard.

- Vi er ikke ude på at skabe massehysteri omkring det her, men vi har en datter, der er fuldstændig invalideret i dag, konstaterer Astrids far.

Astrid selv er ikke længere i tvivl om, hvorfor hun er blevet syg.

- Jeg er 100 procent sikker på, at det skyldes vaccinationerne. Der har været andre diagnoser på bordet undervejs, men de har aldrig helt passet på mine symptomer. Nu, hvor jeg har læst om andre piger i min situation, er det helt tydeligt, at vi fejler det samme, siger hun.

- Fordelene overskygger ulemperne

Sundhedsstyrelsens enhedschef Søren Brostrøm fastholder, at effekten og bivirkningerne af HPV-vacciner er undersøgt grundigt - og at fordelene ved vaccinen er større end ulemperne.

- Vi skjuler ikke, at der er bivirkninger ved vaccinen, men der er ikke noget, der tyder på, at der er en overrisiko for nervelidelser forbundet med vaccinen. Vi mener stadig, at det er et rigtig, rigtig godt tilbud, hvor fordelene langt overskygger ulemperne, siger Søren Brostrøm til tv2.dk. Han tilføjer:

- Jeg vil ikke gå ind i de konkrete sager, som I har belyst de seneste par dage. Her er der klageveje, der har til formål at tilgodese patienterne.

Astrids far Karsten Bækgaard kalder den udmelding "en våd klud i ansigtet".

- Når Sundhedsstyrelsen ved, at der er bivirkninger ved vaccinen, bør der også være et beredskab for piger som Astrid, som får ødelagt deres liv, lyder det fra Karsten Bækgaard.

Er du også utryg ved vaccinen eller har oplevet voldsomme bivirkninger? Så kontakt os på mail 1234@tv2.dk. Og deltag i debatten på Facebook ved at følg linket i boksen øverst til højre i denne artikel.