Nyheder

13-årige Sara syg i fem måneder efter HPV-vaccine

Charlotte Nielsens 13-årige datter Sara har været syg siden marts, hvor hun blev vaccineret mod HPV. To dage efter besvimede hun i hjemmet i Odense. Siden har hun lidt af svimmelhed, muskelsmerter og kronisk hovedpine.

- Sara er meget påvirket af sine smerter og bryder jævnligt sammen i gråd. Almindeligt smertestillende som paracetamol virker ikke. Hun skulle have haft sin tredje og sidste vaccination i august, men den har vi droppet, fortæller Charlotte Nielsen til tv2.dk.

Fakta om HPV:

HPV står for human papilloma virus og er en fælles betegnelse for over 100 forskellige vira.

30-40 af disse vira overføres seksuelt og kan inficere kønsorganerne hos både mænd og kvinder.

Hos kvinder sættes HPV oftest i forbindelse med livmoderhalskræft, men en HPV-infektion kan føre til både kønsvorter og kræft forskellige steder i kroppen hos såvel mænd som kvinder.

Behandlet på klinik i Schweiz

Sara er flere gange blevet undersøgt af læger i Danmark, men familien har ikke kunnet få klar besked på, hvad hun fejler. Derfor tog de i august til Schweiz for at få Sara undersøgt på en klinik, der har haft succes med at behandle patienter med vaccinationsskader. Sara var imidlertid den første patient med symptomer på skader efter vaccination mod HPV.

- Prøverne fra Schweiz viser tydeligt, hvor dårlige Saras tal er. Vi har nu fået anvist en række naturpræparater, som Sara skal tage regelmæssigt for at dulme smerterne - og med tiden forhåbentlig helbrede hende, siger Charlotte Nielsen.

Diagnose på plads

Efter fem måneder i uvished fik Sara i denne uge diagnosen POTS (postural tachycardia syndrome) på Frederiksberg Hospital. Symptomerne er bl.a. for høj hjerterytme kombineret med for lavt blodtryk, svimmelhed og muskelsmerter.

- Det passer altsammen på Saras symptomer. Problemet er bare, at der ikke findes traditionel medicin mod POTS, så lige nu sætter vi vores lid til naturmidlerne, som vi har fået anvist af klinikken i Schweiz, siger Charlotte Nielsen.

Lægen på Frederiksberg Hospital er ikke i tvivl om, at Saras diagnose er en direkte konsekvens af HPV-vaccinen.

Tidligere på ugen gik flere læger ud og advarede direkte mod HPV-vaccinationen, som over 350.000 danske kvinder allerede har fået.

- Jeg vil ikke sidde her og afgøre, om andre skal lade sig vaccinere, men havde jeg vist mere om risikoen, var Sara aldrig blevet vaccineret. Hendes hverdag har været ødelagt siden marts. Hun har ikke kunnet passe sin skole eller fritidsaktiviteter pga. smerter, svimmelhed og udmattelse, siger Charlotte Nielsen til tv2.dk.

Fortsætter med HPV-vacciner

Sara og hendes mor skal i dag mødes med en gruppe mennesker, der har haft samme problemer med HPV-vaccinen. Det sker ved et arrangement i Odense, der er arrangeret af hjemmesiden VaccinationsForum.

Frem til den 26. august 2013 har Sundhedsstyrelsen modtaget 768 indberetninger om bivirkninger, hvoraf 129 af dem var alvorlige, skriver styrelsen i en pressemeddelelse. Tallet er vokset hurtigere hen over sommeren, hvor der er kommet indberetninger om nye bivirkninger, der ikke forventedes i forbindelse med vaccinen. Blandt andet autoimmune og neurologiske symptomer.

På baggrund af en endnu ikke-offentliggjort undersøgelse fra Serum Instituttet, tror Sundhedsstyrelsen dog ikke, at disse alvorlige symptomer hænger sammen med vaccinen. Derfor holder de fast i HPV-vaccinen som en del af vaccinationsprogrammet til 12-årige piger.

Hvert år dør 100 danske kvinder nemlig af livmoderhalskræft. De fleste af disse tilfælde kan forebygges med vaccine.

Er du også utryg ved vaccinen eller har oplevet voldsomme bivirkninger? Så kontakt os på mail 1234@tv2.dk.