Nyheder

Thorning: Vi har ingen planer om dansk militær i Syrien

Statsministeren er bestyrket i tro på, at Assad står bag kemisk angreb, men Danmark deltager næppe i aktion.

Trods en længere såkaldt arbejdsmiddag onsdag aften sammen med den amerikanske præsident, Barack Obama, er Helle Thorning-Schmidt (S) ikke blevet spurgt om, om Danmark vil bidrage militært til den formodede amerikanske militære aktion i Syrien.

Den danske statsminister slår fast, at der dermed ikke er lagt op til, at Danmark skal deltage militært i operationen, men at der udelukkende er tale om politisk, diplomatisk og moralsk støtte fra dansk side.

- Vi støtter det politisk, moralsk og diplomatisk. Der er ikke nogle, der har bedt om, at vi deltager militært, og derfor vil jeg ikke tage stilling til det hypotetiske spørgsmål, siger Helle Thorning-Schmidt.

- Jeg har gjort det klart overfor præsident Obama, hvor Danmark står. Og det er fordi, at i en situation som denne her har amerikanerne også brug for deres nærmeste allierede.

- Han sagde det selv: Vi har også brug for jeres støtte i den diskussion, vi har i øjeblikket. Og den har vi givet, og det mener jeg er rigtigt, siger hun.

Under middagen fik Obama mulighed for igen at fremlægge de beviser, som USA mener peger i retning af, at det er Bashar al-Assads styre, der står bag de påståede giftgasangreb på lokalbefolkningen i Syrien.

- Der er jeg kun blevet bestyrket i, at det er, som amerikanerne vurderer det, siger hun.

Den amerikanske præsident og regerings- og statscheferne fra Danmark, Sverige, Norge, Island og Finland kom efter mødet med en fælles udtalelse om Syrien.

- Med hensyn til situationen i Syrien så fordømmer vi enhver form for brug af kemiske våben, og vi er overbevist om, at en stærk international reaktion er nødvendig, lyder det i udtalelsen.

- Dem, der har brugt kemiske våben, må blive holdt ansvarlige, lyder det videre.

Helle Thorning-Schmidt slår dog fast, at udtalelsen ikke er ensbetydende med, at alle nordiske lande nu står bag USA i spørgsmålet om en militær aktion i Syrien uden om FN.

- Det er velkendt, at der er er forskellige holdninger og konklusioner på det spørgsmål blandt de nordiske lande.

- Alle seks lande mener, at FN's Sikkerhedsråd burde reagere i denne situation, at det klart er det bedste, hvis det kunne lade sig gøre.

- Amerikanerne har sagt det meget tydeligt. At ender FN-sporet blindt, så overvejer de en målrettet militær aktion for at fortælle Assad, at vi tager voldsomt afstand fra brugen af kemiske våben og for at forhindre, at det sker igen.

- Og det har vi bakket op om, en aktion uden for FN, men det er ikke alle de andre nordiske lande, som bakker op om det, som vi gør, siger hun.

/ritzau/