Nyheder

Læger advarer imod HPV-vaccine

Flere privatpraktiserende læger er utrygge ved at stikke unge piger med den gratis HPV-vaccine som over 350.000 allerede har fået.

Det skriver dr.dk, der har talt med to læger, der har oplevet nogle af bivirkningerne på deres patienter.

- Jeg har ikke lyst til at give den. Betænkelighederne vejer i øjeblikket tungere end gevinsterne, siger Claus Werner Jensen, der er praktiserende læge i Birkerød i Nordsjælland, til dr.dk.

Stig Gerdes, der har praksis i Fredericia, går endnu videre:

- Jeg er ikke i tvivl om, at det er gift for kroppen. Det skal bare stoppes, og det skal stoppes nu, siger Stig Gerdes til dr.dk.

Derfor er han helt stoppet med at give vaccinationen.

Styrelsen: Fordelene er større end ulemperne

Frem til den 26. august 2013 har Sundhedsstyrelsen modtaget 768 indberetninger om bivirkninger, hvoraf 129 af dem var alvorlige, skriver styrelsen i en pressemeddelelse. Tallet er vokset hurtigere hen over sommeren, hvor der er kommet indberetninger om nye bivirkninger, der ikke forventedes i forbindelse med vaccinen.

Blandt andet autoimmune og neurologiske symptomer. På baggrund af en endnu ikke-offentliggjort undersøgelse fra Serum Instituttet, tror Sundhedsstyrelsen dog ikke, at disse alvorlige symptomer hænger sammen med vaccinen.

"I Danmark - som i resten af Europa - vurderer vi løbende fordele og ulemper ved vaccination. Og Sundhedsstyrelsen vurderer fortsat, at fordelene er langt større end ulemperne. Dette gør vi, selvom vaccinen i meget sjældne tilfælde kan have alvorlige bivirkninger," skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Derfor holder de fast i HPV-vaccinen som en del af vaccinationsprogrammet til 12-årige piger.

Hvert år dør 400 danske kvinder nemlig af livmoderhalskræft. De fleste af disse tilfælde kan forebygges med vaccine.

HVAD SYNES DU?Er du også utryg ved vaccinen? Så kontakt os på sms 1234 (alm. takst), på mail 1234@tv2.dk eller via formularen. Vi vil gerne tale med både læger og patienter.