Nyheder

Johanne Schmidt: Et kæmpe tilbageskridt

Enhedslistens ligestillingsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, er noget overasket over at høre, at regeringen ifølge flere medier nu dropper øremærket barsel til mændene, selvom det står i regeringsgrundlaget.

- Det er et kæmpe tilbageskridt for ligestillingen.

- Det er besynderligt, at regeringen har skiftet holdning. Jeg kan ikke finde nogen gode argumenter for, hvorfor far ikke skal have de samme rettigheder som mor. Det er det, sagen handler om - at ligestille, siger hun til tv2.dk og sender en bredside af sted mod regeringspartierne S, SF og R.

Barsel

Her er forslaget:

* Regeringen foreslår en forsøgsordning for forældre til børn, der bliver født i 2014 eller 2015.

* Der forslås en ligestillingsbonus til de familier, hvor den forælder, som tager mindst orlov, tager mere end fire ugers forældreorlov.

* For fædre vil det typisk betyde, at bonussen udbetales efter seks uger (to ugers fædreorlov + fire ugers forældreorlov).

* Bonussen udbetales kun for dage ud over de første fire ugers forældreorlov, som hver forælder holder.

* Ligestillingsbonussen vil være på 100 kroner pr. dag pr. familie (700 kr. om ugen, 3.000 kr. om måneden).

* Den skattefrie bonus løber dog maksimalt i 12 uger, hvilket giver en maksimal skattefri barselsbonus på 8400 kroner.

* Ordningen vil blive evalueret.

Kilde: Ritzau / Beskæftigelsesministeriet.

- Regeringen plejer at sige, at det der står i regeringsgrundlaget er helligt. Det er det åbenbart ikke, når det handler om mænds barselsrettigheder, siger hun.

I dag er fædrene garanteret 14 dages barsel i forbindelse med fødslen, men i regeringsgrundlaget lægger regeringen op til at sikre manden tre måneders betalt barsel.

En model, som socialdemokraten Rasmus Horn Langhoff tidligere talt varmt om. Nu må han altså se sit eget parti droppe den.

- Det er ingen hemmelighed, at jeg har kæmpet indædt for at få øremærket barsel til fædre. Derfor er jeg også ærgerlig over beslutningen.

- Jeg respekterer beslutningen, selvom jeg skal vænne mig til tanken. Men kampen for at sikre mænd bedre barselsrettigheder fortsætter. Og mere har jeg ikke at sige lige nu, udtaler han til tv2.dk.

Ligestillingsminister Manu Sareen (R) har umiddelbart ingen kommentarer, oplyser ministerens pressesekretær.