Nyheder

HPV-vaccine: Annettes tvillinger besvimede

Annette Jensen fra Odense er både bekymret og har dårlig samvittighed.

Hun frygter nemlig at de HPV-vacciner, hun fik sine to tvillingepiger til at tage, kan gøre dem alvorligt syge.

- Nogle uger efter, at de havde fået indsprøjtning nummer to besvimede den ene uden varsel i køkkenet. Hun er ellers sund og rask. Der var intet optræk til det, siger Annette Jensen til tv2.dk.

HPV-vaccinen kræver tre indsprøjtninger, der skal tages over en periode. Annette Jensen glemte 3. omgang, så hendes døtre, Mie og Louise, var nødt til at starte forfra.

- Cirka en uge efter besvimede den anden pige om morgenen, siger Annette Jensen.

Overhovedet ikke tryg

- Jeg tænkte, at teenagepiger jo godt kan besvime uden, at der er sket noget alvorligt. Men da nummer to så også besvimede efter vaccinationen fik jeg mistanken.

Hun kontaktede sin læge, der heller ikke mente, at de skulle have flere indsprøjtninger på grund af bivirkningerne.

Annette Jensen er selv sygeplejerske, så hun ved godt, at al medicin har bivirkninger.

- Det undrer mig bare, når det rammer dem begge to. Gad vide om der er flere bivirkninger, end man er informeret om? siger Annette Jensen, der er bange for, hvad indsprøjtningerne kan betyde på lang sigt.

- Jeg er overhovedet ikke tryg. Jeg føler ikke, at det er gennemundersøgt.

350.000 kvinder har fået den

Pigerne var til at begynde med kede af ikke at få vaccinen, fordi de heller ikke vil have livmoderhalskræft. Anette Jensen kalder det et valg mellem pest og kolera.

- Men omvendt så sagde min læge også, at nu havde vi overlevet i mange år uden vaccinen. "Så går det nok også med dine piger", sagde han.

Livmoderhalskræft dræber hvert år omkring 400 danske kvinder. Oftest er det forårsaget af HPV-virus, som vaccinen i 70 procent af tilfældene kan forhindre.

Derfor har mere end 350.000 danskere allerede fået vaccinen, der nu er gratis for de unge piger.

Læger advarer

To privatpraktiserende læger, som dr.dk har talt med, er dog så bekymrede over bivirkningerne, at de ikke har lyst til at give vaccinen.

- Jeg er ikke i tvivl om, at det er gift for kroppen. Det skal bare stoppes, og det skal stoppes nu, siger praktiserende læge Stig Gerdes fra Fredericia til dr.dk.

Fra 2005 og frem til den 26. august 2013 har Sundhedsstyrelsen modtaget 768 indberetninger om mulige bivirkninger, hvoraf 129 af dem var alvorlige, skriver styrelsen i en pressemeddelelse. Tallet er vokset hurtigere hen over sommeren, hvor der er kommet indberetninger om nye bivirkninger, der ikke forventedes i forbindelse med vaccinen.

Blandt andet autoimmune og neurologiske symptomer.

På baggrund af en endnu ikke-offentliggjort undersøgelse fra Serum Instituttet, tror Sundhedsstyrelsen dog ikke, at disse alvorlige symptomer hænger sammen med vaccinen.

Sundhedsstyrelsen holder fast i vaccinen

- Vi lægger ikke skjul på, at dererbivirkninger, siger enhedschef Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen til tv2.dk.

Han lægger vægt på, at vaccinationen blev indført i 2009 efter et stort og grundigt videnskabeligt forarbejde, der viste af vaccinen er effektiv og sikker på trods af bivirkningerne.

- Fordelene opvejer ulemperne, siger Søren Brostrøm, der kalder vaccinen for "et af de største gennembrud i de senere års lægevidenskab".

- Livmoderhalskræft er en aldeles forfærdelig sygdom. Vi håber på, at vi med den her vaccine kan være med til helt at udrydde livmoderhalskræft.

Sundhedsstyrelsen holder derfor fast i at anbefale HPV som en del af vaccinationsprogrammet til 12-årige piger.

Japan har ellers sat deres vaccinationsanbefaling på pause og Israel overvejer det samme efter en række sager med alvorlige, uforklarlige bivirkninger. Sundhedsstyrelsen henholder sig dog til, at ingen EU-lande, USA eller Australien har planer om at stoppe med vaccinationerne.

HVAD SYNES DU?Er du også utryg ved vaccinen? Så kontakt os på sms 1234 (alm. takst), på mail 1234@tv2.dk eller via formularen. Vi vil gerne tale med både læger og patienter.