Nyheder

Venstre forlader forhandlinger om togfond

Folketingets største parti vil ikke være med til at øge olieskatten. Uansvarligt, mener finansministeren.

Venstre har torsdag aften forladt forhandlingerne om regeringens togfond. Det oplyser partiets finansordfører, Peter Christensen, til Ritzau.

- Vi var indstillet på at kunne finde penge til infrastrukturinvesteringer på anden vis, men præmissen fra regeringen var, at vi skal øge beskatningen i Nordsøen, og det vil vi ikke være med til, forklarer han.

Regeringen holdt torsdag et såkaldt "sættemøde" før forhandlingerne, hvor alle folketingets partier var indbudt.

Venstre var det eneste parti, der meldte sig ud af forhandlingerne på mødet, hvor Liberal Alliance var forhindret i at deltage.

Venstre har siden regeringen præsenterede ideen om en togfond i starten af marts kritiseret planen om at finansiere den resterende elektrificering af det danske jernbanenet ved at hæve beskatningen af Nordsø-olien.

- Der er 10-15.000 danske arbejdspladser i offshoreindustrien. Vi synes, alle arbejdspladser er vigtige, og vi risikerer, at der ikke bliver foretaget de nødvendige investeringer i Nordsøen, for at også den marginale olie bliver hentet op, siger Peter Christensen.

Finansminister Bjarne Corydon (S) er ikke imponeret over Venstres exit.

- Jeg synes ikke, det er særlig ansvarligt fra Venstres side. Den togfond, vi lægger op til, er en af de helt store reformer for at få et stærkere samfund, bedre konkurrenceevne og ordentlige vilkår for borgerne, siger han til Ritzau.

Ministeren afviser, at regeringens finansiering vil koste arbejdspladser.

- Den beskatning, der lægges op til, vil efter skatteministeren og energiministerens vurdering være mere egnet til at sikre, at vi får olien op af Nordsøen, end den, vi har i øjeblikket, påpeger Bjarne Corydon.

Ifølge Peter Christensen foreslog Venstre på mødet, at man i stedet finansierer jernbaneinvesteringerne med penge fra Infrastrukturfonden samt ved at frasælge eller omprioritere inden for det offentlige.

Disse forslag afviser Bjarne Corydon, at han er blevet præsenteret for, men han forventer fortsat at kunne realisere togfonden trods Venstres exit.

- Jeg tror, der er glimrende muligheder for at lave en god og holdbar aftale om det her, konstaterer ministeren.

/ritzau/