Kræftens Bekæmpelse: Forbud mod piben gør ingen forskel

Et nyt direktiv fra EU kan meget snart gøre det forbi med den populære danske lakridspibe. En del af direktivet betyder nemlig, at det er slut med at sælge slik forklædt som tobaksvarer.

Men selv om Kræftens Bekæmpelse normalt klapper i hænderne over alle forslag, der kan gøre et endeligt på tobakken, så tror projektchef Niels Them Kjær ikke på, at et forbud lakridspiben gør udslaget.

- Helt ærligt og isoleret set, så tror jeg ikke, at et forbud mod lakridspiben gør en forskel, siger han til tv2.dk.

Alligevel mener Niels Them Kjær, at debatten omkring direktivet er relevant.

- Forslaget er jo en del af en større pakke. Og det er et skidt signal, at slik og cigaretter ligger ved siden af hinanden. Barrieren for at købe sin første pakke cigaretter bliver lavere.

Danskere: Forbyd tobakken

På de sociale medier som Twitter og Facebook protesterer politikere, kendte og helt almindelige danskere over det lurende forbud mod lakridspiben. Mange spørger, hvorfor man ikke bare forbyder tobak en gang for alle.

Det forslag tror Kræftens Bekæmpelses projektchef dog ikke på.

- Det bliver en for hård nød at knække. Danmark er stadig alt for pro tobak. Vi bliver nogle af de sidste lande, der indfører et sådan forbud.

Flere lande overvejer dog at gå den vej. Ifølge projektchefen har Finland allerede sat en dato for, hvornår tobak bliver forbudt. Det bliver i 2014. Også Norge overvejer at følge trop.

- Så har forbrugeren mulighed for at finde alternativer, siger han.

Det lurende lakridspibeforbud er en del af et større tobaksdirektiv, der indeholder en lang række stramninger.

Ud over forbud mod slik, der ligner tobak, er der også udsigt til større advarsler på cigaretpakkerne, forbud mod mentolcigaretter og nye restriktioner på salget af snus.