Nyheder

Fyret dansk Moder Theresa løj sig til lederstilling

Nonne fortsatte med at kalde sig abbedisse, selvom hun blev suspenderet i 2011.

I to år har den danske nonne Theresa Brenninkmeijer helt uhindret kunnet udgive sig for at være klosterleder ved Sostrup i Djursland, selvom den katolske kirke allerede i sommeren 2011 suspenderede hende som leder, skriver Kristeligt Dagblad.

Suspensionen af hende kom efter års beskyldninger om vold, manipulation og magtmisbrug.

Men dokumenter, som Kristeligt Dagblad er kommet i besiddelse af, viser, at hun frem til juni i år har underskrevet officielle papirer som klosterleder.

For eksempel har hun opsagt lejemål og underskrevet disse med titlen "abbedisse", hvilket vil sige forstanderinde for et nonnekloster.

Den katolske biskop i Danmark, Czeslaw Kozon, kritiserer nu Theresa Brenninkmeijer for at have set stort på de katolske myndigheders anvisninger siden suspensionen. Han mener samtidig, at det ikke har været muligt at skride ind.

- Under sin suspension har M. Theresa ikke kunnet optræde som abbedisse. Hun har dermed tilsidesat både Kongregationens og general-abbedens anvisninger, skriver han i en mail til Kristeligt Dagblad.

Generalabbed Mauro Giuseppe Lepori fra Rom er øverste leder af den orden, Theresa Brenninkmeijer har stået i spidsen for i Danmark, Tyskland og Peru, og han blev i 2011 udnævnt til midlertidig leder af klostret.

Han har dog kun besøgt Danmark én gang i denne periode, og han har efter eget udsagn ikke været klar over, at Brenninkmeijer fortsat agerede og underskrev sig som leder af Sostrup.

Sagen kulminerede for godt en måned siden, da Theresa Brenninkmeijer sammen med de resterende nonner forlod klostret, efter at generalabbeden i Rom havde løst dem fra deres livslange løfter.

Hvor de befinder sig nu, ved hverken biskoppen i Danmark eller generalabbeden i Rom. Det har heller ikke på anden vis været muligt at finde Theresa Brenninkmeijer, skriver avisen.

/ritzau/