Nyheder

Zoo-chef: Sådan siger flokken farvel

Elefanterne i København Zoo er lige nu ved at tage afsked med en lille, dødsfødt unge, som den 15-årige Surin fødte i nat.

Det fortæller vicedirektør i Zoo, Bengt Holst:

- Elefanter er flokdyr, og lige nu er det en flok i sorg. De har været klar til at tage et nyt medlem til sig, så de kan ikke forstå, hvad der sker, siger han til tv2.dk.

- I løbet af morgenen har de derfor været henne og rykke den døde unge lidt i snablen og skubbe til den. De tager det pænt og i løbet af nogle timer eller måske en dag, har de mistet interessen for den, forklarer han.

Her til formiddag har dyrepasserne lukket af, så kun moderen er sammen med ungen.

Var helt færdigudviklet

Ifølge vicedirektøren var der ingen tegn under den 15-årige Surins drægtighedsperiode, der tydede på, at der var noget galt med ungen.

Først umiddelbart under fødslen, der startede kl. 03.07, fik dyrepasserne mistanke om, at noget ikke var, som det burde:

- Under en normal fødsel vil moderen bukke sammen i bagbenene på grund af veerne. Det nåede slet ikke at ske her, og vandet gik samtidig med, at ungen blev født.

Elefantungen er da også helt færdigudviklet og uden misdannelser, så nu håber Bengt Holst, at en obduktion kan forklare, hvorfor den døde.

- Men det er ikke sikkert, at obduktionen vil give klarhed. Surin er førstegangsfødende, og statistikken viser, at der er større risiko for, at det går galt første gang.

Kan blive gravid snart

Ifølge viceirektøren vil den 15-årige hun inden længe blive genforenet med flokken, og der er ikke tegn på, at hun skulle have taget skade af den frugtesløse graviditet.

- Det kommer jo an på hendes brunstighedsperiode, men hun kan sagtens være gravid igen om et år.

I februar blev den lille han-elefant Khao Sok født i Zoo, og han har det godt sammen med flokken.