Nyheder

For farlige: Tyske bunkere sprænges væk

I 1940'erne var de tyske bunkere arbejdsplads for tusindvis af arbejdere, da de blev bygget på den jyske vestkyst som et kæmpestort anlægsprojekt beregnet til at modstå en invasion.

Men nu - over 70 år senere - knokles der atter ved bunkerne. Denne gang ikke med opbygning, men med nedbrydning af de gamle betongiganter i badesikkerhedens navn.

Derfor giver de tyske bunkere nu igen fast arbejde. Vesterhavets bølger har nemlig tæret godt og grundigt på dem.

Mange steder er betonen efterhånden så slidt, at store, spidse og rustne jernstykker stikker ud, så det er godt, at der nu bliver gjort noget ved det, mener Ib Jørgensen, der en af de arbejdere, der med vold og magt forsøger at nedbryde bunkerne.

- Jeg synes bare, at de skal væk, fordi de er farlige for folk og turister med alt det jern, der stikker ud, fortæller han.

Men det er noget af en udfordring. Selv om meget af betonen er slidt væk, er resten stadig lige så solidt og friskt, som da det blev bygget for 70 år siden, så der skal tages skrappe midler i brug.

Over hundrede bunkere skal sprænges med dynamit, og den behandling gør dem selvsagt så møre, at gravkøerne ikke har nogen problemer med at grave resterne væk bagefter.

Arbejdet med at fjerne de tyske bunkers ventes færdiggjort inden udgangen af året.

Klik på videoen øverst i artiklen og se, hvordan det ser ud, når bunkerne sprænges i luften.