Nyheder

Espersens 'lille bøssesag'-kommentar vækker forargelse

Er det rimeligt at kalde den omstridte russiske lov om homoseksuelle for "en lille bøssesag"?

Bestemt ikke, mener Socialdemok-raternes ligestillings-ordfører Rasmus Horn Langhoff, der kalder det "rystende" og "frygteligt", at Dansk Folkepartis Søren Espersen brugte netop den formulering i et interview på TV 2 News mandag.

- Det her er altså helt galt. Der er noget dybt problematisk og diskriminerende i at omtale sager som 'bøssesager'. Og han latterliggør endda bevidst problemet ved at kalde sagen for en 'lille'. Han skylder en undskyldning til de danske homoseksuelle og til de russere, der kæmper med den her forfærdelige lov, og som ikke har fortjent at se, at der sidder en folkevalgt politiker og latterliggør det på TV, siger Rasmus Horn Langhoff til tv2.dk.

Kronprinsen blander sig

Kritikken er væltet ned over Rusland, efter vedtagelsen af den omstridte nye russiske lov mod homoseksuelle. Loven forbyder blandt andet "homoseksuel propaganda" og tillader ikke homoseksuelle par at adoptere børn.

Herhjemme har alle dele af det politiske landskab og utallige menneskerettighedsorganisationer udtrykt foragt over for den nye lov.

Og sågar kronprins Frederik har - i sin egenskab af Danmarks repræsentant i Den Internationale Olympiske Komite - blandet sig i debatten, da Rusland er vært for det nært forestående vinter-OL.

"Hvis enkelte grupper diskrimineres, er det et brud på det olympiske charter, den olympiske ånd og ikke mindst den kontrakt, ethvert værtsland indgår med IOC. Dette har IOC's præsident gjort klart over for de russiske arrangører," skrev kronprinsen sidste uge i en mail til Politiken.

Espersen: Fejl af kronprinsen

Mandag besøgte Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen TV 2 News' politiske magasin Q, hvor han blandt andet blev spurgt om sit syn på kronprinsens melding.

Søren Espersen understregede gentagne gange, at han også finder den russiske lov forkastelig, og at han er substantielt enig i kronprinsens melding. Alligevel mener han, at kronprinsens udtalelser er en fejl.

- Hoffet og kongefamilien bør holde sig helt væk fra politiske markeringer, siger Søren Espersen, der dog samtidig mener, at kronprinsen godt kan blive siddende i IOC.

- Det er af betydning for Danmark, at vi har en så markant person som medlem af IOC.

- Så godt for Danmark i IOC-sammenhæng, men knap så godt for monarkiet?, spørger værten, TV 2's Henrik Qvortrup.

- Monarkiet skal nok overleve den her lille bøssesag fra Rusland. Det tror jeg faktisk godt monarkiet kan, svarer Søren Espersen.

Og det er netop den formulering, der er faldet Socialdemokraternes ordfører for brystet.

- Det er en enormt diskriminerende bemærkning og udtryk for en foragt for andre mennesker, som er meget udansk, og som Søren Espersen burde holde sig fra, siger Rasmus Horn Langhoff.

Men Søren Espersen tager jo netop afstand fra loven igen og igen. Er det ikke at lægge for meget i en enkelt formulering, der kan opfattes som værende uheldig, i stedet for at lytte til hans samlede budskab?

- Nej. Søren Espersen ved udmærket godt hvad han siger, og han kunne jo blot have undladt at sige den sætning. Men i stedet siger han bevidst noget, der latterliggør et meget alvorligt problem, som homoseksuelle i Rusland slås med, siger Rasmus Horn Langhoff, der samtidig mener, at Søren Espersens udtalelse kun er den sidste blandt flere fra DF-medlemmer, der tilsammen tegner et "skræmmende billede".

- Mette Dencker skrev blandt andet en klumme i en avis, hvor hun sagde, at det var naturstridigt at være homoseksuel. Og i folketingssalen sammenlignede hun ægteskab mellem to kvinder med ægteskab mellem mennesker og dyr.

'Må man ikke sige bøsse?'

Søren Espersen stiller sig uforstående over for kritikken fra Rasmus Horn Langhoff.

- Jeg må ærligt sige, at jeg er meget overrasket over den her kritik. Må man nu ikke længere sige 'bøsse'? Det er nyt for mig, siger Søren Espersen til tv2.dk og fortsætter:

- Jeg blev spurgt, om det her var en ødelæggende sag for det danske monarki. Og så må jeg sætte tingene i relief, og sige det som det er: En sag om bøsser i Rusland er ikke er en trussel for det danske monarki. Jeg vil gerne følge ham i, at man ikke skal bruge stødende ord, men landsforeningen for bøsser og lesbiske, og de bøsser jeg kender, bruger selv det ord, så det det er altså nyt for mig, at det skulle være stødende.

Søren Espersen mener heller ikke, at han "latterliggør" spørgsmålet ved at kald det en "lille" sag.

- Det med kalde sagen for 'lille', var for at gøre opmærksom på, at man for eksempel i muslimske lande skærer hænder af og hænger folk som straf for homoseksualitet. Det sker ikke i Rusland, og jeg mener, at det her er en forholdsvis lille sag, som bør kunne løses, siger Søren Espersen og understreger endnu engang, at han er modstander af den nye russiske lov.

- Men vi er altså på et helt andet niveau her, end det er tilfældet i andre dele af verden.

Rasmus Horn Langhoffnævner andre eksempler, hvor han mener at Dansk Folkeparti udviser en skræmmende holdning til homoseksuelle, og han henviser blandt andet til Mette Hjerminds udtalelser om homoseksuelle ægteskaber og dyr. Har han en pointe?

- Jamen, den sag har vi lagt på hylden for længst. Mette Hjermind har beklaget den udtalelse, og det kan vi altså ikke blive ved med at bore i.

Senere i dag er der arrangeret stor dansk demonstration mod den nye russiske lov. Følg med løbende på tv2.dk.

Se hele klippet med Søren Espersens udtalelse øverst på siden.