Nyheder

Ekspert: Kronprinsen skal passe på

Da Kronprins Frederik i sidste uge blandede sig i diskussionen omkring Ruslands krænkelse af homoseksuelles rettigheder i forbindelse med det kommende vinter-OL i Rusland, fik han opbakning fra både befolkning og politikere i Danmark.

Men nu bliver Kronprinsens udtalelse mødt af kritik fra Dansk Folkepartis Søren Espersen, som mener, at det var "en fejl" af en kronprins at blande sig.

Og den kritik skal Kronprinsen være særdeles opmærksom på, siger Lars Hovbakke Sørensen, kongehusekspert og ekstern lektor ved Københavns Universitet, til tv2.dk.

- Når en politiker begynder at udtale sig skeptisk og kritisk, så skal kronprinsen tage det alvorligt og passe på, siger han.

Kan give problemer fremover

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen er det ikke den konkrete sag, der som sådan volder problemer.

- Men det kan give problemer fremadrettet. Særligt i forhold til andre sager, hvor Kronprinsen skal udtale sig. Der vil være fokus på det.

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen kan politisk indblanding få indflydelse på et kongehus' popularitet blandt befolkningen.

- De lande, hvor kongefamilierne er mest populære, er også de lande, hvor de ikke udtaler sig politisk.

I lande som Belgien og Holland er der tradition for, at kongefamilierne generelt blander sig mere i den politiske debat.

- Her ser man også en mindre opbakning, siger Lars Hovbakke Sørensen, der mener, at Danmarks kronprins går lige til grænsen med sin udtalelse i forbindelse med den russiske homolov.

- Og han går også længere end hans mor, dronning Margrethe, nogensinde har gjort, siger han.

Havde kronprinsen udtalt sig i en politisk sag, der splitter danskerne eller var en direkte kritik af et andet land, så havde han for alvor skabt problemer, lyder det fra Lars Hovbakke Sørensen.

Kronprins Frederik har været Danmarks repræsentant ved Den Internationale Olympiske Komité siden oktober 2009.