Nyheder

EL giver skulderklap til kronprinsen

Normalt er der ikke mange rosende ord fra Enhedslisten, når kongehuset nævnes, men der gives alligevel et skulderklap til kronprinsen for hans kommentarer vedrørende Ruslands omstridte homolovgivning.

- Jeg synes det er positivt, at kronprinsen som repræsentant for den Internationale Olympiske Komite kommenterer på sagen om OL i Rusland, siger folketingsmedlem hos Enhedslisten Jørgen Arbo-Bæhr til tv2.dk.

Kronprins Frederik har udtalt i en mail til Politiken, at "Hvis enkelte grupper diskrimineres, er det et brud på det olympiske Charter, den olympiske ånd og ikke mindst den kontrakt, ethvert værtsland indgår med IOC: Dette har IOC's præsident gjort klart over for de russiske arrangører".

- Det er rigtig godt, at han og IOC kommer med den her udmelding, og jeg håber også, at IOC efterfølgende vil gøre noget for tilskuernes sikkerhed, da de indtil nu kun har fokuseret på udøverne, siger Jørgen Arbo-Bæhr.

Blander ikke kongehus sammen med IOC

Enhedslisten står normalt for at monarkiet skal afskaffes, og i dagens udtalelse er det da også Kronprinsens rolle som repræsentant for IOC og ikke som medlem af kongehuset, som han roses for.

- Jeg blander overhovedet ikke kongehuset ind i det her. Han er den danske idrætsbevægelses repræsentant hos IOC, og derfor synes jeg, at det er rigtig godt, at han nu forsvarer vores menneskerettigheder, siger Jørgen Arbo-Bæhr.

- Det er et skulderklap herfra til hans rolle som IOC-repræsentant. Det gør han godt, for det er vigtigt, at vi tager diskussionen om Rusland og dens konservative lovgivning op så mange steder som muligt. Det er min opfattelse, at det er den bedste måde at hjælpe de russiske homoseksuelle på.

IOC og Kronprinsen

Kronprinsen blev vangt som repræsentant for Danmark i den Internationale Olympiske Komite tilbage i 2009, og dengang blev han i månedsvis frarådet af eksperter inden for sport og politik at blive repræsentant. En af grundene varat IOC ofte bliver belastet af politiske sager, som kronprinsen ikke altid vil kunne undgå at tage stilling til.

Kronprinsen valgte alligevel at blive repræsentant på grund af hans store interesse for sport.

Selv fortalte IOC tilbage i 2009, at de ikke ville stille krav til Kronprinsen, så han kunne ende i situationer, hvor han kunne udtale sig i modstrid med den danske regering.

Hvad synes du? Skal Kronprinsen overhovedet blande sig i international politik, og udtale kritik af den russiske anti-homolovgivning? Deltag i debatten på tv2.dk's Facebookvæg.