Bødskov advarer unge danskere: Hold jer væk fra Syrien!

Justitsminister Morten Bødskov (S) trækker en hård linje op for de unge danskere, der overvejer at tage til Syrien for at deltage i borgerkrigen.

- Folk skal holde sig væk. Det kan få endog meget alvorlige konsekvenser. Det er meget lange fængselsstraffe, man kan få, hvis man deltager i kamphandlinger i Syrien, siger justitsminister Morten Bødskov til TV 2.

Den hårde udmelding kommer efter, at salafisten Abu Khattab, i den sandsynligvis første dansksprogede rekrutteringsvideo, opfordrer danske islamister til at føre hellig krig. Altså Jihad i Syrien.

Den svenske terror-ekspert Magnus Ranstorp kalder over for tv2.dk videoen for særdeles farlig.

- Ja, det er den af flere grunde. Den opfordrer jo direkte danske muslimer til at rejse ned og deltage i krigen og appellerer til væbnet kamp ved at bruge ord som jihad og vise automatvåben i videoen. De taler også om "den forglemte forpligtelse", der er taget fra terroristen Abdel Salam Farajs bog. Det var manden, der tidligere var leder for den ægyptiske islamistiske gruppe Al-Jihad. De taler altså om, at det er deres pligt at tage af sted og kæmpe, siger Magnus Ranstorp.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste, PET, har mindst 65 danske statsborgere deltaget eller deltager på nuværende tidspunkt i krigen i Syrien, hvor utilfredse oprørere kæmper mod præsident Bashar al-Assads regime.

Omkring to danskere drager om ugen i gennemsnit til Syrien for at udøve hellig krig, og det tal kan sagtens stige efter denne video, vurderer Magnus Ranstorp.

- Jeg tror ikke, at den er specielt afgørende for dem, der kan forstå arabisk og følger de arabiske propagandavideoer. Men for dem, der ikke er så stærke på arabisk eller er letpåvirkelig, kan den få stor betydning. Derudover er der en tredje kategori, nemlig kvinderne. Vi har set i Sverige, at kvinder tager derned for at gifte sig med dem, der slås i krigen, forklarer den svenske terror-ekspert.