Nyheder

Terror-ekspert: Dansk jihad-video er farlig

I den formentlig første danske rekrutteringsvideo til krigen i Syrien opfordrer salafisten Abu Khattab danske islamister til at rejse til det borgerkrigsramte land for at føre hellig krig - jihad.

Og propagandavideoen fra Abu Khattab, der er et aktivt medlem af den islamiske gruppe Kaldet til Islam, skal tages meget alvorlig. Den er nemlig særdeles farlig, fortæller den svenske terror-ekspert Magnus Ranstorp til tv2.dk.

- Ja, det er den af flere grunde. Den opfordrer jo direkte danske muslimer til at rejse ned og deltage i krigen og appellerer til væbnet kamp ved at bruge ord som jihad og vise automatvåben i videoen. De taler også om "den forglemte forpligtelse", der er taget fra terroristen Abdel Salam Farajs bog. Det var manden, der tidligere var leder for den ægyptiske islamistiske gruppe Al-Jihad. De taler altså om, at det er deres pligt at tage af sted og kæmpe, siger Magnus Ranstorp.

65 danske statsborgere i krig

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste, PET, har mindst 65 danske statsborgere deltaget eller deltager på nuværende tidspunkt i krigen i Syrien, hvor utilfredse oprørere kæmper mod præsident Bashar al-Assads regime.

Omkring to danskere drager om ugen i gennemsnit til Syrien for at udøve hellig krig, og det tal kan sagtens stige efter denne video, vurderer Magnus Ranstorp.

- Jeg tror ikke, at den er specielt afgørende for dem, der kan forstå arabisk og følger de arabiske propagandavideoer. Men for dem, der ikke er så stærke på arabisk eller er letpåvirkelig, kan den få stor betydning. Derudover er der en tredje kategori, nemlig kvinderne. Vi har set i Sverige, at kvinder tager derned for at gifte sig med dem, der slås i krigen, forklarer den svenske terror-ekspert.

Dommedag er nær

EU's terror-koordinator, Gilles de Kerchove, har tidligere udtalt, at omkring 600 europæere er rejst til Syrien for at kæmpe i krigen mod præsident Assad.

Men ifølge Magnus Ranstorp er det tal lavt sat, og hvis du medregner dem, der kommer fra lande som Australien, Canada og USA, runder tallet hurtigt 1000.

Det er nemlig vigtigt for mange muslimer at få bevist deres støtte til Profeten Muhammed, da dommedagen er på vej, forklarer Magnus Ranstorp.

- Det er en to-delt kamp. De kæmper mod Assad, men det er også for at etablere en ny islamisk stat. Det er de to ting, som den her video forsøger at sælge: Jihad og Hijra. Dommedagen er nemlig nær, og det er derfor de rejser ud. Slaget står nu for enten at ende i himmel eller helvede. Derfor skal de vise deres tro til deres profet. De ser sig selv som spydspidsen, der gør det, som ingen andre gør, siger Magnus Ranstorp.

Danmark er i front - Tyrkiet skal med

Men selvom videoen kan få mange til at frygte, at danske muslimer nu vil valfarte til Syrien, så roser Magnus Ranstorp PET og den danske stats indsats mod den islamiske ekstremisme. Her er Danmark langt foran på det forebyggende område sammenlignet med et land som Sverige, forklarer terror-eksperten.

Alligevel er det helt centralt, at især et land også deltager i kampen for at komme det her problem til livs.

- Det er vigtigt at få Tyrkiet med på at forsøge at bremse rekrutteringen sammen med resten af de vestlige lande. De fleste, der rejser til Syrien, flyver nemlig til Istanbul, hvorfra de for eksempel tager bus eller tog til Antalya eller andre større byer i nærheden. Herfra tager de videre til Idleb-provinsen, hvor de bliver smuglet videre til Syrien, siger han til tv2.dk.

De bliver retsforfulgt

Det er uvist, hvor mange danske statsborgere, der har mistet livet i Syrien, men omkring 10 svenske statsborgere menes at være blevet dræbt.

Skulle de danskere, der har deltaget i krigen, overleve og ønske at vende tilbage til Danmark, kan de dog se frem til et retsligt efterspil.

- PET holder jo øje med dem, og de vil blive retsforfulgt. Det er også derfor, at PET er så ærlige omkring, hvor mange der er taget derned. De vil have åbenhed omkring det her problem. Mange familier vil nemlig ikke have, at deres mænd eller kvinder tager derned, så åbenhed kan forhåbentlig være med til at bremse problemet, siger Magnus Ranstorp.

Abu Khattabs propagandavideo, der har navnet "Den forglemte forpligtelse", er onsdag kort inden midnat blevet vist 684 gange på YouTube.