Nyheder

Hver femte vælger vil stemme DF

Partiformand Kristian Thulesen Dahl og co. bryder nu en symbolsk grænse og sender for første gang nogensinde DF over 20 procent i en vælgermåling.

I en meningsmåling, som YouGov har lavet for metroxpress, står partiet til 20,2 procent af stemmerne og konsoliderer dermed positionen som Folketingets potentielt næststørste parti foran S med 17,8 procent af stemmerne.

- Det er et meget højt niveau for os. Men vi gør os ingen tanker om, at nu letter vi fra jorden. Der er to år til næste valg, og vælgerne kan flytte sig meget, siger Thulesen Dahl og tilføjer, at en del af DF's fremgang skyldes tilgangen fra utilfredse S-vælgere:

- Men vi håber også, at en del af vælgerne har valgt os til på grund af vores politik.

Vælgere vender ikke tilbage til S

Socialdemokraternes valgstrateger står over for en vanskelig opgave, bemærker valgforsker Rune Stubager, Aarhus Universitet.

- Det er lykkedes S at presse Venstre i debatten om nulvækst i det offentlige, og Venstre har nu tabt omkring fem procentpoint, siden partiet toppede.

- Problemet for S er bare, at de utilfredse S-vælgere, som gik til Venstre, ikke vender tilbage til S, men nu vandrer videre til DF, siger han og tilføjer, at en væsentlig forklaring på det er, at DF taler for en større offentlig vækst end resten af blå blok og regeringspartierne.

Frikadeller

Samtidig er det halsløs gerning, hvis Thornings værdipolitiske udmeldinger om halalkød og frikadeller i daginstitutionerne er et forsøg på at lokke DF-vælgere til, vurderer Stubager:

- Det er endnu ikke set, at det er lykkedes nogen partier i Folketinget at overhale DF højre om.