Nyheder

Danmark protesterer mod russisk homolov

Udenrigsminister Villy Søvndal skærper sin kritik af Rusland, der er vært for vinter-OL næste år.

Den danske regering optrapper nu sin indsats mod den omstridte russiske lov mod homoseksuelle, skriver Politiken.

Efter flere ugers heftig international debat om forfølgelse af seksuelle minoriteter skærper udenrigsminister Villy Søvndal (SF) sin kritik af Rusland, der næste år er vært for vinter-OL.

- Loven er dybt kritisabel. Den risikerer at fremme diskrimination og overgreb mod minoriteter i det russiske samfund - og det har vi allerede set eksempler på.

- Loven giver en officiel blåstempling. Vi vil holde Rusland fast på deres internationale forpligtelser, siger Søvndal til Politiken.

Danmark vil bringe sagen op i Europarådet til september og muligvis i FN og OSCE, lyder det.

Den omdiskuterede lov blev vedtaget i juni og betyder, at homoseksuelle par ikke må adoptere børn, og at uddeling af information om "ikke-traditionel seksualitet" kan straffes med fængsel eller bøder.

Det har ført til international kritik fra blandt andet USA's præsident, Barack Obama, der kalder loven en krænkelse af "basal moral".

I Institut for Menneskerettigheder bifalder direktør Jonas Christoffersen den annoncerede diplomatiske offensiv.

- Det er positivt, at man nu reagerer. Loven vil uden tvivl promovere had mod seksuelle minoriteter. Derfor skal regeringen på alle niveauer og med alle midler protestere for at få det ændret inden OL, siger Jonas Christoffersen til Politiken.

Den seneste uge har de russiske myndigheder sendt blandede signaler om, hvorvidt loven mod homoseksuel adfærd vil blive håndhævet i de to uger, vinterlegene står på.

Officielt sætter Den Internationale Olympiske Komite (IOC) sin lid til, at loven bliver sat ud af kraft, så atleter og tilskuere - uanset seksuel orientering - kan bevæge sig frit.

IOC's repræsentant i Danmark, kronprins Frederik, understreger i en mail, at retten til idræt uden diskrimination er afgørende for IOC.

- Hvis enkelte grupper diskrimineres, er det et brud på det olympiske charter, den olympiske ånd og ikke mindst den kontrakt, ethvert værtsland indgår med IOC. Dette har IOC's præsident gjort klart over for de russiske arrangører, skriver kronprinsen til Politiken.

Regeringen har endnu ikke taget stilling til sin tilstedeværelse under OL.

/ritzau/