Nyheder

Rejsebureauer glæder sig over lettere adgang til Indien

Det har kostet Indien på turistkontoen, at det i en periode har været sværere at få visum til landet.

Det siger administrerende direktør for Danmarks Rejsebureau Forening, Lars Thykier. Han glæder sig over, at det nu ser ud til at blive lettere for danskerne at se Taj Mahal eller bade i Goa.

- Vi kender ikke til detaljerne endnu, men alt, der kan gøre det lettere for turister eller forretningsrejsende at komme til Indien, er vi glade for. Det har ikke været let den seneste tid, og der er behov for en justering, siger han.

Ifølge Lars Thykier skruede den indiske ambassade endnu en tak op for adgangskravene i januar, så det blandt andet blev væsentligt sværere for danskere at få visum til Indien end nordmænd og svenskere.

Blandt andet skulle danskere levere bankoplysninger og bevise, at de havde penge nok til at klare sig på rejsen.

Mange turister har fravalgt Indien som rejsemål, fordi de er blevet mødt med en række dokumentationskrav i forbindelse med ansøgningen om visum.

Ifølge Lars Thykier har der også været eksempler på, at gruppeture er blevet forsinkede eller endda aflyst i enkelte tilfælde, fordi det ikke har været muligt at få forretningsvisum til guiden.

Den danske rejsebranche har været i dialog med den indiske ambassade om problematikken løbende, og Lars Thykier vil høre om detaljerne på et planlagt møde på ambassaden senere på måneden.

Lars Thykier anslår, at der tidligere har været omkring 20.000 danskere, der rejste til Indien hvert år. Men han forventer, at tallene for 2012 og 2013 vil ligge lavere på grund af de mere besværlige visumregler.

- Det har ikke kostet vores branche noget som sådan, for danskerne finder jo bare andre steder at rejse hen. Så tager de for eksempel til Thailand eller Sri Lanka og nyder solen i stedet for, siger han.

De lempeligere regler kommer, efter at sagen om danske Niels Holck i årevis har været grund til en diplomatisk krise mellem Danmark og Indien. Det har blandt andet ført til strammere visumregler.

Niels Holck var manden bag en våbennedkastning over Vestbengalen i 1995 til et - ifølge ham selv - vagtværn mod overgreb fra myndighederne.

Indiens regering ser derimod nedkastningen som støtte til en oprørsgruppe og vil have Niels Holck udleveret til retsforfølgelse.

Det har Niels Holck dog fået landsrettens ord for, at de danske myndigheder ikke må.

/ritzau/