Nyheder

Zoo: Radio skal redde okapier fra festival-larm

I august 1994 døde okapien Katanda i Københavns Zoo. Katanda, som åbenbart var lidt nervøst anlagt, døde under en operakoncert i Søndermarken.

Det viste sig efterfølgende, at Katanda fik et chok af de uvante lyde, som fik den til at hyperventilere, så den styrtede om og døde. Diagnosen lød på hyper-excitationstilstand - en tilstand af stor ophidselse.

Fredag skal der igen være festival i Søndermarken. Denne gang er det Vanguard Festival, der finder sted den 2. - 3. august. Her spiller navne som blandt andet Wu-Tang Clan, De La Soul, Håkan Hellström og Kashmir.

Og om okapier bedre kan lige hip hop og pop, end de kan lide opera er uvist. Derfor har Zoologisk Have, som ligger i Søndermarken, denne gang taget sine forholdsregler.

- Tilbage i 1994 var vi ikke klar over, at høje lyde var et problem for nogle af vores dyr. Men siden da har vi ændret praksis. Blandt andet tænder vi for radioen, når vores tre okapier er meget indenfor. På den måde bliver de vænnet til uvante lyde, siger arrangementschef fra Zoologisk Have Sami Widell til tv2.dk.

Også tapiren har sarte øren

Okapien er et pattedyr, som er i familie med giraffen - selv om den udseendemæssigt ligger mest op af en zebra. For øjeblikket har Zoologisk Have tre af slagsen.

- De reagerer på lyde i forskellige frekvenser. Det skulle ikke undre mig, at de kan høre dybere og højere toner, end vi mennesker kan. Og så kan sådan en koncert jo godt blive en hård omgang, siger Sami Widell.

Et af Zoologisk Haves andre dyr, som også er meget lydfølsomme er tapiren.

- Vores tapirer bor dog i den gamle del af haven (Frederiksberg Have. red.), så der forventer vi ikke, at der bliver nogle problemer med musikken, slutter Sami Widell.