Nyheder

Manglende stamtræ truer hundeliv

Tusindvis af danske hundeejere risikerer at miste deres kæledyr, hvis der opstår mistanke om oprindelsen på menneskets bedste ven.

Det vurderer Dyrenes Beskyttelse, efter en sag fra Herning har tiltrukket sig opmærksomhed.

- Det er et stort antal hunde, vi snakker om, og uden at sætte præcist tal på, så er jeg ikke bange for at sige, at der er tale om tusindvis, siger Jens Svenningsen, som er dyreværnschef i foreningen, til Ritzau.

To hunde skal aflives

I den aktuelle sag har Midt- og Vestjyllands Politi ifølge Jyllands-Posten besluttet, at to hunde skal aflives, fordi man mistænker dem for at indeholde blod fra racen Amstaff.

Den optræder sammen med 12 andre på listen over hunde, som i 2010 blev forbudt ved lov efter flere sager, hvor såkaldte kamphunde havde angrebet mennesker.

Der er imidlertid ikke nogen objektiv måde at identificere hundenes race på, og derfor ligger bevisbyrden hos hundens ejer.

I sagen fra Herning er der tale om blandingshunde uden stamtræ, og de samme problemer kan opstå for mange andre danske hundeejere, forudser Jens Svenningsen.

- Der er ikke ret mange hunde, man ikke kan få til at ligne en forbudt race, hvis bare den har en nogenlunde størrelse. Og det er ikke kun politiet, der går og udpeger mistænkelige hunde.

- Det kan også være folk, der misbruger det for at ramme andre på grund af nabostridigheder eller generel angst for hunde, siger dyreværnschefen.

Kæmper for at slette listen over ulovlige hunde

Dyrenes Beskyttelse har siden hundelovens vedtagelse kæmpet for at få slettet listen over forbudte racer.

- Vi vil selvfølgelig ikke have farlige hunde. De skal væk. Men det er ikke et raceproblem, det er et adfærdsproblem, pointerer han.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) varslede i foråret en evaluering af loven og herunder listen med de forbudte racer.

Enhedslistens dyrevelfærdsordfører, Per Clausen, har tidligere fremsat et beslutningsforslag om at fjerne listen med forbudte racer, og han vil nu gå til ministeren for at accelerere lovarbejdet, skriver han i en pressemeddelelse.