Nyheder

Falck: Folk glemmer børn og kæledyr i varme biler

Sommervarmen er over os og det kræver ekstra omtanke i bilen.

Falcks personale har i flere tilfælde måttet rykke ud til både ældre, børn og dyr, som er blevet dehydreret i varme biler.

Det fortæller Heino Nikolaisen, ambulancesupervisor og paramediciner ved Falck til tv2.dk.

- Vi har set episoder, hvor folk har glemt børn og kæledyr i bilen - eller ældre, som har taget for meget eller for lidt tøj på i varmen, siger han.

Glemt i otte timer

Denne glemsomhed kan få fatale følger.

I 2009 døde en etårig pige i Lyngby, da hendes far glemte hende i en bil og først kom i tanke om det seks timer senere.

I maj i år omkom en to-årig dreng i Skåne, da hans far glemte ham i bilen i otte timer.

I juni i år måtte politiet smadre en bilrude i Oslo, for at redde et sovende barn i en varm bil ud. Barnet kom ikke til skade.

En amerikansk undersøgelse fra San Francisco State University viser, at der alene i år hidtil har været 23 børnedødsfald på grund af overophedning i biler.

Særligt påvirkelige i forhold til varmen

- Børn, ældre og dyr er særligt påvirkelige i forhold til varmen. En bil, som står i solskin kan hurtigt blive som en sauna og temperaturen kan hurtigt stige til 45-50 grader, fortæller Heino Nikolaisen.

- Samtidig stiger temperaturen på de, der sidder i bilen. Børn, ældre og dyr har sværere ved at regulere deres kropsvarme. For små børn er det f.eks. deres evne til at bevæge sig optimalt og justere deres påklædning. Ældre har heller ikke samme føling med temperaturpåvirkninger.

Heino Nikolaisen forklarer, at kroppen i en solvarm bil først vil blive dehydreret. Kropstemperaturen begynder at stige og omkring de 40-41 grader begynder kroppen for alvor at blive påvirket.

- Efter noget tid holder kroppen op med at svede. Så bliver huden fuldstændig tør. Ting bliver sløret og til sidst bliver man bevidstløs. Så stiger kropstemperaturen yderligere og der sker skader på hjernen og vitale organer. Til sidste begynder blodet at størkne.

Heino Nikolaisen vurderer, at man maksimalt kan overleve to til fire timer i en varm bil. Dette er dog individuelt i forhold til væskebalancen.

- Det handler om at klæde sig korrekt i let og løstsiddende tøj og sørge for at holde sig i skyggen eller have aircondition tændt i bilen. Desuden skal man drikke rigeligt og ikke alkoholiske drikke, som dehydrerer kroppen.