Nyheder

Hospital afviser halal-kritik: Sådan har det været i årevis

På Hvidovre Hospital kan patienterne kun få halalslagtet oksekød, og sådan har det faktisk været i otte-ti år:

- Vi tog den beslutning for år tilbage, fordi vi kunne få bedre kødkvalitet til de samme penge. Det handlede ikke om religion. Men at vi samtidig kan gøre en stor del af vores patienter glade, er da kun godt, siger hospitalets vicedirektør, Torben Mogensen, til tv2.dk.

Ekstra Bladet skriver i dag, at alt oksekød på hospitalet nu er slagtet på muslimsk vis. Og det undrer Torben Mogensen, at det bliver præsenteret som en nyhed:

- Vi skilter meget tydeligt på vores menukort med, at der er tale om halalslagtet oksekød. Bryder man sig ikke om det, er der mange andre valgmuligheder på kortet. Og i løbet af de seneste 10 år, har vi ikke fået en eneste patientklage over, at vi serverer halalkødet, siger han.

- I er nogle svinehunde

Til gengæld har hospitalet efter dagens forside fået sure, anonyme mails:

- Så bliver vi kaldt svinehunde og skældt ud for at fedte for muslimer. Men det er jo slet ikke det, det handler om, siger Torben Mogensen til tv2.dk.

Han foræller, at historien også fik en tur i mediemøllen for fem år siden, og den gang fik hospitalet også vrede breve - men heller ikke dengang gav det klager fra de indlagte, der rent faktisk spiser det halalslagtede oksekød.

Sådan foregår Halal-slagtning

* Halal-slagtninger foregår ved at skære dyrets halspulsåre, strube og spiserør over med et enkelt snit. Forinden skal dyret efter danske regler bedøves.

* Det er forskelligt, hvordan dyrene bedøves. Når det gælder kreaturer, bruges der særlige boltpistoler, mens fjerkræ bedøves ved at blive ført gennem strømførende vandbade.

* På slagterierne er det Islamisk Kultur Center, der siger god for, at dyrene er halalslagtet.

* Halal er ikke en beskyttet betegnelse, som for eksempel økologi er det. Der findes ikke et anerkendt halalmærke til dagligvarer, og der er i dag ingen uvildig kontrol af, om halalvarerne i en butik nu også er halal.

* Halal er ikke kun en måde at slagte kvæg, lam og kyllinger på, men en traditionel, muslimsk måde at skelne mellem en levevis, der er tilladt - halal - og en, der er forbudt - haram.

* Der findes mange dagligvarer, der sælges som halal, for eksempel halal-tandpasta og halal-sodavand. Varerne må ikke indeholde bestanddele fra gris eller alkohol.

* Det anslås, at der er ca. 200.000 muslimer i Danmark. Heraf er fem til 10 procent religiøst praktiserende.

Kilde: Ritzau

Alle kyllinger bliver halalslagtet

En halalslagtning skal velsignes med ordene: Bismillah, Allahu Akbar (I Guds navn, Allah er den største)

I Danmark bliver alle kyllinger halalslagtet, og der er ikke den store forskel på, hvordan man slagter kvæg:

Alle dyr bliver i Danmark bedøvet, inden de får skåret halsen over. Ved en halalslagtning lægges snittet et lidt andet sted på end ved ikke-halal.