Engell: Amatøragtige udtalelser fra Stampe

De Radikales forsvarsordfører Zenia Stampe står helt alene med sine opsigtsvækkende udtalelser om, at danske soldater blev sendt på en umulig opgave i Afghanistan. Og at den fejlslagne strategi har betydet, at alt for mange - 43 - danskere har mistet livet siden krigens begyndelse.

Meldingen er både uklog og forkert, lyder vurderingen fra Hans Engell, der selv er tidligere forsvarsminister og i dag politisk kommentator.

- Det er en ualmindelig uklog melding, hun her er kommet med, siger Hans Engell til tv2.dk.

- Og det er meget svært, at tage sådanne nogle udtalelser fra en ordfører for et regeringsparti alvorligt. Beslutningen om at gå ind i Afghanistan blev truffet efter grundig politisk og militærfaglig debat, og der er igennem hele forløbet blevet foretaget grundige evalueringer og ændringer af strategien. Så når Zenia Stampe med de her udtalelser efterlader indtrykket af, at man ikke har tænkt hele krigen ordentligt igennem, så er det simpelthen forkert.

Massiv kritik

Zenia Stampe er da også dagen igennem blevet undsagt af blandt andet sin partifælle Niels Helveg Petersen, som var udenrigsminister i Nyrups regeringer fra 1993 til 2000. Zenia Stampes meldinger er ikke udtryk for radikal politik, siger Niels Helveg Petersen til Ritzau.

Også regeringsfællerne i Socialdemokraterne undsiger den radikale ordfører, ligesom en række militærfolk, heriblandt formanden for De Blå Baretter, Bjarne Hesselberg, gør:

- Jeg er ikke forarget, for politikere er jo ikke klogere, end de er. Men det er ærgerligt, at hun udtaler sig om noget, der er direkte forkert, siger Bjarne Hesselberg til tv2.dk.

Får ikke ros internt

Hans Engell vurderer ikke, at Zenia Stampe skal forvente at få opbakning til sine udtalelser.

- Det her er et klart fejlskud - og det må hun stå alene med. Og jeg kan godt garantere, at hun heller ikke får ros for den her udmelding internt i partiet og regeringen. Stampe er kendt for at komme med mange solo-udmeldinger, og det her er et vildskud af de større, siger Hans Engell, der heller ikke vurderer, at kritikken af strategien under Afghanistan-krigen vil appellere til radikale vælgere.

- Radikale vælgere vil også være skuffede over den her udmelding. Ikke mindst fordi de Radikale i årene med Niels Helveg som udenrigsminister og efterfølgende som ordfører har bakket helt og holdent op om den aktivistiske udenrigspolitiske linje.