Nyheder

TV: Plejemor overfalder sit plejebarn

Advarsel: Stærke billeder.

Mere end 12.000 børn i Danmark er anbragt uden for hjemmet, fordi deres egne forældre ikke er i stand til at sikre dem en tryg hverdag og opvækst.

Nogle er anbragt på institutioner, men størstedelen er anbragt hos plejefamilier, der får betaling fra landets kommuner for at tage vare på dem.

Men blandt pædagoger og plejeforældre er der stor forskel på, hvordan konflikter med børnene løses, og hvornår man må gribe til magt. Det har fået socialminister Karen Hækkerup til at nedsætte et udvalg, der skal undersøge, hvornår og hvordan magt bruges mod anbragte børn.

En problematik som denne video fra en plejefamilie i Odense Kommune viser med stor tydelighed.

I videoen får den 51-årige plejemor et raserianfald på sit 12-årige plejebarn på trappen i entreen i familiens villa, efter drengen har kaldt hende et øgenavn.

Plejemoren råber og skriger af drengen, imens hun flår og rusker i ham. Herefter følger en fysisk konfrontation mellem plejemor og plejebarn.

Landsforening: Det er et voldeligt overgreb

Hos Plejefamiliernes Landsforening, der har en række af plejeforældrene til landets cirka 7500 plejebørn som medlemmer, fordømmer man forholdene i plejefamilien.

- Det er sådan set ikke magtanvendelse. Det er mere et voldeligt overgreb. Hun er fysisk grænseoverskridende over for ham, men også psykisk grænseoverskridende, siger formand Jens Vegge Bjørck.

Odense Kommune har den 1. juli - mere end tre måneder efter overfaldet - givet den nu 13-årige dreng lov til at komme hjem til sin biologiske mor på grund af det dårlige forhold mellem plejebarn og plejefamilie. Men det har intet med videoen at gøre.

Drengens tre søskende og et fjerde plejebarn skal derfor fortsat bo hos den 52-årige plejefar og 51-årige plejemor.

Odense Kommune mener nemlig ikke, at optagelserne giver anledning til at opsige samarbejdet med plejefamilien, oplyser funktionsleder Kenneth Rønn Christiansen.

Hos Red Barnet er socialrådgiver Gitte Jakobsen dog bekymret over, hvad der foregår i videoen fra plejefamiliens hjem.

- Det, som vi ser i denne video, virker meget voldsomt. Jeg kender ikke den konkrete sag eller omstændighederne omkring den, men de billeder og især lydsiden virker meget voldsomt, siger Gitte Jakobsen og tilføjer:

- Der er bestemt forhold her, som ikke er gode og sunde for et barn at være i.

Plejemoren har ikke ønsket at medvirke i denne artikel.

Du kan se meget mere om plejefamilie-sagen fra Odense Kommune i TV 2 Nyhederne i aften klokken 19:00 på TV 2.