Nyheder

Chokeret mor melder plejeforældre til politiet

Advarsel: Stærke billeder.

- Jeg blev så ked af det. Det gør bare ondt at se på, og jeg føler mig helt magtesløs.

Ordene kommer fra den 41-årige Mette Granata. Hun er biologisk mor til den nu 13-årige dreng, der bliver overfaldet af sin plejemor i videoen, og selvom det er snart tre måneder siden, at hun så sin 16-årige datters optagelser fra plejefamiliens villa for første gang, gør det stadig ondt i hjertet at tænke på den voldsomme episode.

- Jeg var chokeret, for han startede med at ringe til mig. Han græd og græd i telefonen, og jeg kunne næsten ikke forstå, hvad han sagde. Men han fortalte, at han var blevet overfaldet og bad os om at komme og hente ham. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre, siger Mette Granata.

Men hun endte med at hente sin dreng, der nu er blevet flyttet fra plejefamilien og hjem til sine biologiske forældre, og efterfølgende meldte hun de to plejeforældre til politiet på baggrund af videoen.

- Det er min pligt som mor, og ligesom enhver anden borger har pligt til at anmelde, hvis sådan noget foregår. Og vi har mange gange nævnt for kommunen, at der var noget galt. Men de har ikke ville lytte til os. Men de har jo placeret børnene i en plejefamilie, fordi de ikke mener, at vi kan varetage pasningen af vores børn. Men så forventer man jo også, at de passer rigtig godt på vores børn og behandler dem ordentligt, siger Mette Granata.

Plejefaren er anmeldt for at tvinge den 16-årige plejedatter til at slette optagelserne fra mobiltelefonen, og sagen bliver lige nu efterforsket hos politiet. Den 13-årige dreng er blevet afhørt i sagen, men hverken plejefar eller plejemor er blevet sigtet, oplyser politiet.

De andre børn bliver boende hos plejefamilien

Imens bor tre af Mette Granatas andre børn, på nul, fire og 16 år, fortsat hos plejefamilien sammen med et fjerde plejebarn. Odense Kommune mener nemlig ikke, at videoen giver anledning til at opsige samarbejdet med plejefamilien, oplyser funktionsleder Kenneth Rønn Christiansen.

- Jeg sidder tilbage med en følelse af magtesløshed. Jeg havde håbet, at der ville ske noget, da jeg viste dem videoen, men jeg forventede det egentlig ikke, for jeg føler, at de holder med plejefamilien, og de synes, at alt er perfekt hos dem. Det er det bare ikke, siger den biologiske mor.

Mette Granata har i alt syv børn, og de fire af dem er blevet anbragt hos plejefamilien, mens de tre andre har været anbragt i andre familier. Granata-ægteparret henvendte sig selv til kommunen for at få hjælp til at få passet deres dengang tre børn.

- Jeg havde det psykisk dårligt. Jeg havde lige mistet min mor. Jeg har selv haft en traumatisk barndom, og jeg fik en depression og var ked af, så jeg følte ikke, at jeg havde overskuddet på det tidspunkt. Så vi startede med at få den her familie som aflastningsfamilie, og da vi så havde haft dem i et stykke tid, aftalte vi, at det var nok bedst, at de boede fast derover. Det gik jeg frivilligt med til for at gøre det bedste for mine børn, siger Mette Granata.

Parret har siden dengang fået yderligere to børn, der også er blevet placeret hos plejefamilien. Det har dog været en tvangsfjernelse, altså uden Granata-ægteparrets samtykke, da de ikke længere er trygge ved, at deres børn bor hos plejefamilien.

- Jeg ved, hvilket temperament plejemor og plejefar har. De kan finde på at tage fat i børnene og råber og skriger efter børnene. Der er mange diskussioner mellem plejemor og plejefar, og det bryder jeg mig ikke om, at mine børn skal høre på. Det er jo meningen, at de skal have en rolig og tryg hverdag, og det har de ikke, siger Mette Granata.

Plejefamilien har ikke ønsket at kommentere anklagerne fra den biologiske familie.

Du kan se meget mere om plejefamilie-sagen fra Odense Kommune i TV 2 Nyhederne i aften klokken 19:00 på TV 2.