Nyheder

Klam camping afskrækker udlændinge

En kort gåtur på Roskilde Festivals campingareal byder hurtigt på et møde med en makreldåse halvt fyldt med fisk og halvt fyldt med urin. Og motorikken bliver udfordret, når man skal kravle over en sammenkrøllet pavillon, der har lagt sig til at dø på stien.

Området har været beboet i otte dage - og det kan ses, at campisterne ikke har det samme forhold til oprydning og rengøring som det omkringliggende samfund.

Det har også overrasket Eirik Grønmo Bjørnsen fra Sandnes i Norge.

- Nogle af de lejre, der ligger oppe ved toiletterne, er så ulækre. Det er helt vildt, må jeg indrømme, siger han og glæder sig over, at han skal hjem i dag.

Ønsker turister

Roskilde Festival har de seneste år arbejdet intenst på at få flere udenlandske gæster.

Men trods charmeoffensiv i lande som Norge, Sverige og Tyskland er det fortsat kun omkring 15 procent af armbåndene, der sidder på gæster uden dansk pas, trods en målsætning om 50 procent - som det har været tidligere.

Og det er ikke festivalens musikprogram, madudbud eller den danske sommer, der skræmmer udlændingene, mener en af festivalens egne bookere.

Hun tror i stedet, at det handler om campingarealerne.

- Der er mange udlændinge, der får et kulturchok over campingpladsen. Det kaos, der eksisterer derude, fortæller Marianne Ifversen til Ritzau.

Hun står for at booke indierock til festivalens program og kommer derfor på mange festivaler i udlandet. Her oplever hun en helt anden renlighed på campingområderne end den, man finder på Roskilde Festival.

- Det er noget, vi danskere er vokset op med, og jeg tror virkelig, det er noget, vi skal have gjort noget ved, hvis vi skal have flere udenlandske gæster på festivalen, siger Marianne Ifversen.

Skrald stinker

Festivalens talsperson, Christina Bilde, erkender, at affaldet er en udfordring.

- Det er ikke nyt for os, at oprydning på campingarealerne er en udfordring. Vi arbejder løbende på, at få gæsterne til at deltage i indsamlingen af affald, siger hun.

Festivalen har forsøgt at indføre såkaldte "clean"-områder, hvor deltagerne selv skal engagere sig i oprydningen mod et løfte om en ren campingplads.

- Nogle steder har det fungeret super godt, og andre steder har ikke rigtig haft nogen effekt. De erfaringer må vi tage med videre, og så må vi skrue på nogle knapper for at få det til at fungere bedre, lyder det fra Christina Bilde.

Urinstank og affaldsbjerge til trods, så satser norske Eirik Grønmo Bjørnsen dog på at vende tilbage til Roskilde i 2014.

- Man må jo bare tilslutte sig kaoset. De norske festivaler er forfærdeligt dyre, og de danske øl er billige. Og så smager de i øvrigt også bedre, slår han fast og hæver en doven Tuborg til en skål med sidemanden.