Nyheder

Nordsøolien: Staten er gået glip af milliarder

Nordsøaftalen fra 2003 betyder, at den danske statskasse de seneste 10 år er gået glip af op mod 124 milliarder kroner - 12 milliarder kroner om året.

Det skriver Politiken mandag på baggrund af nye tal fra Skatteministeriet.

- Jeg mener, at man forærede meget væk i den forhandling tilbage i 2003, siger Socialdemokraternes skatteordfører Thomas Jensen til TV2 News.

Aftalen, som blev indgået i 2003 mellem daværende økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) og blandt andre A.P. Møller-Mærsk, har isoleret set givet et stort milliardoverskud.

Men det ville have været langt større, hvis nordsøaftalen havde fulgt anbefalingerne fra eksperterne i det såkaldte kulbrinteudvalg, som afgav rapport i 2001.

- Jeg synes man skulle have fuldt de anbefalinger, som udvalget kom med, og dermed havde sikret, at vi i dag ville have fået 124 milliarder kroner ekstra, siger Thomas Jensen.

Bendt Bendtsen, der i dag er EU-parlamentariker, "afviser fuldstændig" kritikken overfor Politiken. Ifølge ham var der ikke noget alternativ til at forhandle en aftale i stand med Mærsk.

Det beregnede beløb på 124 milliarder kroner tager ikke højde for en eventuel overgangsordning, hvilket vil gøre beløbet mindre.

Overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen fra Københavns Universitet finder beregningen troværdig.

- Der er ingen som helst grund til at tvivle på Skatteministeriets tal. Med en samfundsøkonomisk mere rimelig beskatning kunne vi have haft en bedre offentlig økonomi og have været bedre rustet til den økonomiske krise, siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen til Politiken.

Ifølge daværende skatteminister under SR-regeringen Frode Sørensen (S), havde regeringen i oktober 2001 udformet et lovforslag på baggrund af eksperternes anbefalinger, og det stod til at blive gennemført, hvis ikke Nyrupregeringen kort efter var væltet.

Var lovforslaget blevet vedtaget, havde olieselskaber som Mærsk frem til 2043 skullet betale 84 procent i skat i stedet for de 64 procent, som blev resultatet af VK-regeringens aftale.