Kæmpe succes for dansk rumraket

Opsendingen af den danske hybridraket Sapphire fra Nexø er gået over alt forventning.

Det fortæller Peter Madsen fra Copenhagen Suborbitals, holdet bag opsendingen til tv2.dk:

- Den strøg bare til vejrs, som var der støbt skinner op i himmelen. Det var så berusende at se, at styresystemet virkede helt fejlfrit, siger han kort efter den succesfulde opsending.

Opsendelsen var blevet lidt forsinket, fordi lufttrafikkontrollen skulle åbne luftrummet over havet ud for Nexø. Men da holdet først fik tilladelsen ved 12.40-tiden gik der ikke mange minutter, før raketten blev skudt af.

- Det er helt vildt - vi har haft kontrol over raketten med en autopilot med hjemmebygget, aktiv styring - det er der aldrig nogen raketamatører, der har gjort før, forklarer han.

Raketten er formentlig smadret

Raketten nåede faktisk længere ud end de otte kilometer, man regnede med, at den kunne. Formålet med opsendingen har været at teste styresystemet, og data fra hele forløbet blev sendt hjem til raketholdet undervejs.

Og det er helt essentielt, for Peter Madsen regner ikke med at finde raketten i god behold:

- Hovedfaldskærmen gav lidt problemer på vej ned, og raketten rammer vandet med mere end 50 meter i sekundet. Så vi må nok gå ud fra, at raketten er gået tabt, siger Peter Madsen, der dog ikke lader sig slå ud af den grund:

- Jeg har lovet at sige, at vi nu skal analysere alle data, før vi kan sige mere om fremtiden for vores projekt. Men sandheden er, at vi næste gang er på vej mod stjernerne, siger han.

Endeligt mål: Mand i rummet

Copenhagen Suborbitals planlægger at sende den næste raket - HEAT 2X - op næste år. Det er en type raket, der kan nå op i 130 kilometers højde.

Men det helt store mål ligger lidt længere ude i fremtiden:

Peter Madsen skal nemlig sendes ud i rummet med den første amatørbyggede raket i verden.