Nyheder

Hovedstaden risikerer at stå uden lægevagt

Hvis lægekonflikten bliver en realitet fra 1. september, og lægerne afleverer deres ydernumre, er det slut med besøg fra lægevagten for de 1,7 millioner borgere i Region Hovedstaden.

Det siger direktør i Region Hovedstaden, Svend Hartling, til Politiken.dk.

Ifølge regionsdirektøren vil borgerne i hovedstadsområdet kun have telefonnummeret 1813 og konsultationer i hospitalernes akutmodtagelser at benytte sig af, hvis de akut har brug for lægehjælp uden for almindelig åbningstid. Eller de kan ringe til en ambulance, hvis tilstanden er akut livstruende.

- Det er det eneste, vi kan stille i udsigt, siger Svend Hartling og fortsætter:

- De praktiserende læger tager patienterne som gidsler, hvis de gør alvor af truslerne om at aflevere ydernummer og holder op med at køre lægevagt. De vil bringe borgerne i en kritisk situation, siger Svend Hartling, der peger på, at der kun bliver plads til at tage sig af det livstruende, mens andet må skubbes til side.

Øvrige regioner laver "vagtringe"

I landets fire øvrige regioner har de praktiserende læger besluttet at fortsætte med at køre lægevagt, selv om de afleverer deres ydernummer.

Det bliver organiseret i mindre "vagtringe", hvor lægerne slutter sig sammen om at dække behovet i tidsrummet på hverdage klokken 16-08 samt hele i weekenden og på helligdage. Borgerne vil ingen forskel mærke, bortset fra at de skal betale, lover De Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

I Region Hovedstaden er konflikten derimod tilspidset. Region Hovedstaden har tidligere på året besluttet at hjemtage og drive lægevagten selv fra 1. januar 2014.

Regionen er i gang med forberedelserne, såsom at ansætte personale og få et it-system op at køre. Men der er lang vej endnu, før systemet er etableret, oplyser Svend Hartling.

PLO's afdeling i hovedstaden har imidlertid besluttet at ophøre med at køre lægevagt allerede fra 1. september i år, hvor overenskomsten udløber, såfremt lægerne afleverer deres ydernummer.

Det er fire måneder før, Region Hovedstaden er klar til at drive lægevagten selv.

- Vi bringer ikke borgerne i fare. Regionerne har selv opsagt overenskomsten med udløbet af august måned, så de kan i realiteten ikke forvente, at de praktiserende læger fortsætter med at køre lægevagt, siger PLO's direktør, Peter Orebo Hansen, til Politiken.dk.

- Jeg går ud fra, at alle regioner forbereder sig på den situation, der kan opstå 1. september, hvis vi beslutter at aflevere ydernumrene. Også Region Hovedstaden, siger han.

PLO's ledelse beslutter endeligt på et møde 29. juni, om de vil gøre alvor af truslerne og aflevere ydernumrene til regionerne i samlet flok.