Nyheder

Krigsveteran: Det betyder ekstremt meget

Over 200 soldater som har fået psy­kiske lidelser efter de er kommet hjem fra en krigszone vil få genoptaget deres sag i Arbejdsskadestyrelsen.

Det vækker glæde hos én af de danske krigsveteraner, der kom ødelagt hjem fra krig.

- Jeg synes det er flot, men det er rigeligt sent, siger Ulrich Andersen til tv2.dk.

Midt i 90'erne var han udsendt til Balkan og kom hjem som et ødelagt menneske. Krigen havde brændt sig fast i hans sind og gjort ham voldelig og mærkelig. Først næsten 20 år senere er kom ovenpå og blev sig selv igen.

Han fik ingen hjælp den gang, og bad heller ikke om det. I dag har han det godt og er selvstændig synsmand.

- Et eller andet sted har man selv sagt ja til, man har gjort. Man har bare ikke vidst, hvad man sagde.

Derfor opfordrer han soldater med ondt i sjælen til at tage imod al den hjælp de kan få. Og det er med dagens beslutning om at genoptage mere end 200 arbejdsskadesager om PTSD blevet markant nemmere.

Det sker på baggrund af en ny udredning om post traumatisk stress syndrom.

25 procent af PTSD-tilfælde dukker først op efter seks måneder

Tidligere kunne danske soldater ikke få anerkendt deres sygdom af arbejdsskadestyrelsen, hvis de havde udviklet post traumatisk stress syndrom seks måneder efter, at de har været udsat for en traumatisk oplevelse. Men ny viden viser, at 25 procent af alle tilfælde af sygdommen sker efter seks måneder.

Også Benjamin Yeh, der har været udstationeret i Bosnien, synes, at det er en positiv udvikling.

- Jeg synes, at det er på høje tid, at der sker noget. Men 200 sager er lavt sat, vil jeg sige. Men det vil jo komme hen ad vejen.

- Det betyder ekstremt meget for mig, at mine medveteraner kan få hjælp, fordi vi har ofte set veteraner, der knækker, og har fået et forringet liv, fordi de ikke har kunnet få anderkendelsen fra systemet, så de kunne få den fornødne hjælp, siger Benjamin Yeh.

Genoptager mellem 200 - 250 sager

Arbejdsskadestyrelsen genoptager mellem 200-250 afviste sager og undersøger 150 verserende sager på baggrund af den nye viden.

- Reglerne bliver nu ændret, så de sager, der er afgjort efter de gamle regler, nu bliver genoptaget, så de, der har været udsendt for Danmark, kan få den anderkendelse de fortjener, siger forsvarsminister Nick Hækkerup (S) til TV 2 News.

Er du dansk krigsveteran der har fået afvist arbejdsskadeerstatning? Så kontakt journalist Magnus Bjerg på magb@tv2.dk.