Nyheder

Ledige føler sig set ned på

Det tærer på selvtilliden og selvværdet at være arbejdsløs, og fire ud af 10 ledige føler, at andre ser ned på dem, fordi de ikke har et job.

Det viser en undersøgelse som Analyse Danmark har lavet for Ugebrevet A4.

Og følelsen af at blive set ned på, kan have en negativ indflydelse på den lediges mulighed for at komme i arbejde.

- Det er en fordel at have selvtillid og tro på sig selv, når man søger job. Men det er der risiko for, man ikke har, når man føler sig set ned på, siger Lasse Jørgensen, formand for a-kassen under Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (BUPL) til Ugebrevet A4.

Ifølge Mette Kindberg, Mette Kindberg, næstformand i HK, ligger en del af forklaringen på det dårlige image af arbejdsløse i den retorik, der bliver brugt omkring det at være ledig:

- Arbejdsgivere, politikere og pressen har været med til at italesætte et billede af ledige som nogle, der ikke gider arbejde. Fattig-Carina og Dovne-Robert er blevet brugt til at generalisere de ledige. Når det er billedet i det offentlige rum, kan man som ledig føle sig set ned på, siger Mette Kindberg til Ugebrevet A4.

Det er dog ikke alle uden arbejde, der føler, at andre ser skævt på dem. Undersøgelsen viser, at mens 40 procent føler sig ramt, svarer 25 procent, at de ikke føler sig set ned på. 22 procent svarer 'hverken eller', og 13 procent ved ikke, om de føler sig set ned på.