Muslimsk censor nægter at give kvindelige elever hånd

HF-studerende er forarget over matematikcensor, som af religiøse grunde ikke vil trykke kvinder i hånden.

- Vores censor har meddelt, at han ikke ønsker at give hånd til kvinder. Så det vil nok være en god idé ikke at forsøge at give ham hånden. I hvert fald er I nu advarede, så I ikke i eksamenssituationen bliver forvirrede over det. Held og lykke med eksamen.

Sådan lød meldingen fra matematiklæreren, da 20-årige Michala Mosegaard søndag tjekkede intranettet på Herning HF og VUC, hvor hun i disse uger har mundtlige eksamener, skriver Information.

Beskeden omhandlede hendes matematikeksamen, som skulle afholdes få dage senere.

- Jeg blev faktisk ret chokeret. Det var virkelig mærkeligt. Jeg synes ikke, sådan noget burde finde sted i dagens Danmark, siger Michala Mosegaard til Information.

Hun var utryg over at skulle eksamineres af en censor, der ikke vil trykke kvinder i hånden. Om mandagen henvendte hun sig derfor til skolens administration for at høre, om hun kunne få tildelt en anden censor.

Det samme gjorde flere af hendes klassekammerater, der også var utilfredse med censorens udmelding.

- Når man som pige får sådan en besked, føler man sig allerede bagud på point, inden man går ind til eksamen. Uanset hvor godt man er inde i stoffet, føler man sig ikke objektivt behandlet, siger Michala Mosegaard.

Hendes henvendelse var dog forgæves. Med henvisning til det korte varsel afviste administrationen på Herning HF og VUC at finde en anden censor.

Ifølge uddannelseschef Marianne Dose Hvid blev skolens ledelse først klar over, at censoren ikke vil give hånd til kvinder, da Michala Mosegaard henvendte sig mandag morgen.

- At han ikke vil give hånd, er hans private mening, men at han melder det ud inden, er ærgerligt. Man skal ikke blande sin religion ind i en eksamen, siger Marianne Dose Hvid, der derfor søgte rådgivning hos Ministeriet for Børn og Undervisning.

Ministeriet oplyser til Information, at der ikke er regler for, om en lærer eller censor kan vælge kun at give hånd til det ene køn, men at det er op til skolen at vurdere, om den enkelte eksamen afholdes korrekt.

/ritzau/