Nyheder

Jyske Lov var faktisk Danske Lov

- Med lov skal land bygges.

Sådan lyder de første ord i Valdemar Sejrs Jyske Lov, som, man indtil i dag har ment, var gældende i Jylland og på Fyn. Men de indledende ord har rent faktisk lydt ud over hele det danske land.

Ny forskning viser nemlig, at dansk retshistorie skal skrives om. Jyske Lov fra 1241 var ikke blot en landskabslov. Jyske Lov fungerede i en overgang som rigslov og var altså gældende for hele landet.

Man har indtil i dag betragtet Christian 5.'s Danske Lov fra 1683 som den første lov, der var gældende i hele Danmark.

Det er direktør for det kongelige bibliotek Erland Kolding Nielsen, der har forsket sig frem til den retshistoriske sensation. Hans artikel bliver bragt i tidsskriftet Skalk onsdag.

Han fortæller, at det var en længerevarende debat om Jyske Lovs udbredelse, der motiverede ham til at undersøge sagen i dybden.

- Det skyldes dels, at det er noget, som tidligere kolleger har diskuteret. Diskussionen blev genoptaget i 1991 ved Jyske Lov-jubilæet.

- Nu er der leveret nye argumenter, der må betyde, at diskussionen stopper nu.

Erland Kolding Nielsen har blandt andet påvist, at loven blev udfærdiget og godkendt af et samlet og dermed funktionsdygtigt rigsråd den 10. marts 1241 i Vordingborg.

Og et håndskrift, som, man hidtil har troet, skulle dateres til 1276, viser sig nu at stamme fra før 1245.

Og disse nyopdagelser har fået Erland Kolding Nielsen på sporet af en mindre retshistorisk sensation.

- Det er da sjovt at kunne være med til at anlægge nye synsvinkler på nogle punkter. Det vil det være for alle forskere.

Danmark har dermed haft en samlet rigslov allerede i 1241, hvilket gør Jyske Lov til den ældste rigslov i hele Norden.

/ritzau/