Nyheder

- Et kilo laks om ugen er IKKE farligt

Ånd lettet op, laksespiser! De positive sider ved at spise opdrættede laks overstiger nemlig de eventuelt negative effekter.

Sådan lyder det i hvert fald nu fra den norske forskningsdirektør Ingvild Eide Graff, efter at norske læger og professorer tidligere i dag i skarpe vendinger advarede især kvinder, unge og børn mod at spise opdrættet laks.

- Jeg anbefaler ikke gravide, børn eller unge at spise opdrættet laks. Det er for usikkert, både hvor mange giftstoffer laksen indeholder, og hvordan disse stoffer påvirker børn, unge og gravide, sagde speciallæge Anne-Lise Bjørke Monsen ved klinisk institut på Haukeland Universitetssygehus tidligere i dag til norske avis VG.

Farligere at lade være

Ifølge Anne-Lise Bjørke Monsen, er der i opdrættet laks fundet den type af forurenende stoffer, som har en negativ effekt på hjernens udvikling og er forbundet med autisme, ADHD og nedsat IQ.

Men hun og de øvrige bekymrede forskere bliver nu undsagt af Ingvild Eide Graff, der er forskningsdirektøren ved det norske Nationale Institut for ernærings- og sjømatforskning.

- Vores bekymring er, at gravide og kvinder i den frugtbare alder, spiser forlidtfisk. Det er farligere at lade være med at spise fisk. Men det er klart, at alt kan være farligt, hvis du spiser indtager for meget af det. Det gælder også vand, siger Ingvild Eide Graff til VG.

Samme pointe har Lise Torkildsen, der er sektionschef i det norske Mattilsynet.

- Det er meget uheldigt, hvis folk stopper med at spise opdrætslaks på grund af fokus på de negative sider ved at spise dem, siger Lise Torkildsen til VG.