Nyheder

Ny vaccine på vej mod Danmarks farligste dyr

Den syner ikke af meget, skovflåten, men ikke desto mindre betegnes den som Danmarks farligste dyr, der oven i købet sidder på lur og venter på sit bytte.

Bliver du bidt af en skovflåt, kan den lille blodsuger overføre farlige sygdomme.

Den flåtbårne sygdom, borelia, har længe været i fremmarch i Danmark, og hidtil har det ikke været muligt for forskerne at finde en effektiv vaccine mod bakterien.

Men nu har forskere fra Østrig, Tyskland og USA tilsyneladende fundet 'opskriften'.

Den nye vaccine har fået navnet OspA-vaccinen - et navn som kommer fra et protein i borelia-bakterien.

Afdelingslæge, Palle Valentiner-Branth, på Afdeling for Infektionsepidemiologi hos Statens Serum Institut i København, fortæller til tv2.dk, at han glæder sig over den nye vaccine.

- Det er en spændende og glædelig nyhed, at der er fundet en ny vaccine, der virker mod alle typer borelia og med få bivirkninger, siger han.

Ikke klar endnu

Vaccinen er foreløbig testet på 300 personer. Men ifølge afdelingslægen skal den testes på flere, før den komme på markedet.

- Den skal først testes på en større gruppe mennesker, så man kan se, om den virker i virkeligheden. Så det vil nok tage nogle år, før den kommer til at gøre gavn, siger han.

For 10 år siden var der en vaccine mod borealia på markedet, men den viste sig ikke at være effektiv nok og kunne kun kurere den type borelia, der fandtes i USA. Derfor blev vaccinen fjernet fra markedet.

Ifølge undersøgelser bærer cirka 30 procent af flåterne borelia-bakterien.