Nyheder

Skattejægere revolutionerer dansk arkæologi

Endnu en spektakulær sølvskat fra fortiden er hentet op af den danske muld. To brødre på 21 og 16 år har gjort et unikt arkæologisk fund på en mark i Strandby i Nordjylland.

Skatten bestod af 265 sølvgenstande fra vikingetiden - bl.a. en stor mængde såkaldte korsmønter.

Og de to brødre er langtfra de eneste, der har fået smag for at søge på marker og enge, langs moser og hegn.

Jens Christian Moesgaard, museumsinspektør og seniorforsker ved Den Kongelige Mønt- og Medaillesamling på Nationalmuseet, siger til tv2.dk:

- Vi får 10 gange så meget ind som for 30 år siden og dobbelt så meget som for 10 år siden.

- Det har betydet en revolution for dansk arkæologi. Før troede vi, at mønter og smykker var noget eksklusivt. De mange amatørarkæologer tilfører løbende ny viden, og de mange fund gør, at vi har fået rigtig travlt.

Især bopladser fra Jernalderen, der tidligere var uhyre sjældne fund, dukker nu jævnligt op af jorden.

- Disse bopladser har hidtil været næsten umulige at lokalisere, men metaldetektorerne afslører deres beliggenhed, siger Jens Christian Moesgaard til tv2.dk.

Han mener, at det er fascinationen ved at finde noget sjældent, der får stadig flere danskere til at begive sig ud i den danske natur med metaldetektorer.

- Nogen er interesserede i sporten i at finde, mens andre er mere interesseret i historien. Fælles for dem er, at de er meget entusiastiske og begejstrede, når der er gevinst.