Nyheder

Igen-igen: Stor sølvskat fundet på flad mark

En amatørarkæolog har igen fredag gjort et historisk stort sølvfund på en mark i Overlund ved Viborg.

Danmarkshistorien bogstaveligt talt vælter op af mulden i Overlund øst for Viborg. Efter torsdagens utrolige fund af 10 sølvarmbånd fra Vikingetiden, er der nu dukket ni smykker mere op fredag, fortæller TV Midt-Vest.

Den 37-årige amatørarkæolog Morten Nielsen har en metaldetektor og en helt særlig evne til at finde sjældne sølvsmykker. Torsdag fandt han 10 smykker fra omkring 900-tallet. Fredag fandt han seks mere, da marken blev undersøgt endnu en gang.

- Det er jo fantastisk, det her. En eller to, det var i min vildeste fantasi mange, men at der så ligger så mange, det forstår man jo ikke, siger Morten Nielsen til tv-stationen.

Det lykkedes også andre at finde tre smykker, så nu er antallet oppe på i alt 19.

Det vurderes, at smykkerne stammer fra omkring 900-tallet, altså fra den gang Gorm den Gamle var konge. Sølvarmbåndene vejer omkring halvandet kilo.

- Det er et meget stort fund, det her. Og det bliver tilsyneladende større og større. Det har været en af de mest spændende dage, jeg har haft som arkæolog, siger museumsinspektør Jesper Hjermind fra Viborg Museum til tv-stationen.

Han håber og tror, at der dukker flere fund op, inden dagen er omme.

De mange sølvarmbånd er danefæ. De bliver i første omgang afleveret til Viborg Museum. Her bliver de samlet og sendt til Nationalmuseet.

- Der bliver måske gjort sådan et fund én gang hvert tiende år, siger museumsinspektøren.

Ifølge Jesper Hjermind er ringene af stor historisk betydning, og selvom guldhornene er noget helt specielt, så mener han, at de 10 armringe er oppe i samme klasse.

Der dukker jævnligt sølvskatte op fra den danske muld.

Seneste store fund blev gjort af tre amatørarkæologer ved Lejre nær Roskilde. De fandt ringe, mønter, sølvbarrer og flere hundrede sølvgenstande fra den ældre germanske jernalder (400-500 e.Kr.).